Сумасаари – минералният рай на Финландия

Брой № 4(12) / декември 2010, Образна диагноза на белия дроб

Паянтова колиба, разположена край замръзнало езеро и добре оборудваната сауна е всичко, което е нужно на финландците, за да бъдат щастливи. Финландия е необятна земя, с гори и езера, и още повече гори, обточени със селца, чийто жители са искрено изненадани да видят туристи. А когато зимата дойде и нощите станат дълги (а тук те могат да бъдат много дълги), човек се изкушава да се сгуши до печката с шише водка „Финландия“. Но финландците знаят какви забавления може да предложи снегът – ски, шейни, леден риболов и много други.

 

 

Финландската сауна обикновено е отделна постройка до къщата

 

Финландия се разви доста в последните десет години и се опитва с всички сили да догони западните си съседки. Заложи на многобройните си минерални извори и не сгреши. Те й отвориха пътя към големия балнеоложки туризъм.

Едно от най-добрите места е остров Сумасаари. Едноименният курорт предлага отлични хотели заедно с 23 дървени вилички, разпръснати из тайгата, разположени край бреговете на малки, живописни езерца за по-авантюристично настроените.

Балнеолечението там минава неусетно. Всяка вечер нещо се организира; но онова, което не бива да пропускате, е да опитате пушена сьомга в автентична лапландска шатра, да участвате в различните игри, провеждани сред природата, да пробвате леден риболов, да се включите в някоя от зимните експедиции или да вдигнете адреналина си със снегомобилно сафари.

Да посетите традиционната финландска сауна е преживяване за онези, които не са ходили на „руска баня“. Има големи и малки – за 8 и за 15 човека. Разговорите и запознанствата, които се завързват там, продължават и след раздялата; и без това повечето са чужденци, така че основният език е английският. Ако сте от хората, дошли само на профилактика и нямате проблеми със сърцето, може да опитате арктическата ледена сауна или гмурване в замръзнало езеро през специално пробита за целта дупка.

След подобни изживявания човек огладнява. Менюто, предлагано в традиционните финландски шатри, варира от риба до свинско. Като за начало започнете с печена на жар от борови клони сьомга, сос тартар, салата от гъби, пюре от картофи, специфичния хляб от квас, синьо сирене и кифла със стафиди за десерт или парче пай. Всичко това излиза около 30 евро на човек. Естествено може да пробвате какво е на вкус и задушеното телешко, сервирано заедно с мармалад от боровинки и пюре, или специфичната финландска шунка, поднасяна със салата от червено цвекло, кисели краставички, настъргани моркови и ябълка. Накрая всичко се полива с чай или чаша минерална вода, които са безплатни; никакво кафе.

 

 

Традиционните финландски шатри, в които се предлагат националните специалитети

 

Така подгрети сте готови за приключения. Най-интересното от които се нарича „Голямото приключение на Сумасаари“. Групата от желаещи ще бъде разделена на по-малки отбори, които ще се състезават помежду си в изпълнението на различни задачи из пустошта на острова. Ще ви раздадат карти, с помощта на които ще трябва да се придвижвате от едно място на друго. Ще ви се наложи да плувате с кану, да си служите с брадва, лък и стрели, да се ориентирате в тайгата. Играта продължава 2-3 часа и приключва с победител, за който е подготвена награда. Цената е 30 евро на човек.

Естествено, обикновените екскурзии не са забравени и те излизат по 35 евро на човек за 5-часов поход из националния парк Пихехеки, където все още можете да чуете гласа на старите борове или да видите лос, който ви гледа намръщено. Цената включва транспорта до парка, застраховка, водач и храна по време на прехода.

Снегомобилното сафари е другият вариант на разходка из природата. Пътуването трае 2-3 часа, за които се изминават 30-40 км. Цената е 100 евро на човек. Но ако, освен екшъна, искате и да научите нещо, за вас е „Приключение със снегоходки в каменната ера“. Само за 20 евро ще ви снабдят с необходимия екип, ще посетите автентичното селище от каменната епоха в района едва на километър от курорта, където уредникът на мястото ще ви разкаже за древния начин на живот. Обиколката на селото завършва с чаша чай и печена наденица в лапландска шатра. Ако пътешествието започне късно или сте тук по време на полярната нощ, ще ви дадат и фенер. Така преживяването се превръща в още по-вълнуващо.

 

Разходката с моторни шейни остава незабравими спомени за цял живот.

 

 

 

Най-обездвижващият спорт е леденият риболов. Платете 40 евро, за да ви закарат нейде из пущинака на Сумасаари, пробийте дупка в дебелия лед и седнете на студа да чакате някоя риба да се окаже толкова глупава, че да ви се хване на въдицата. Парите отиват за разрешително за риболов, за билет за риболов, за принадлежности за риболов…

Естествено, на първо място са балнеолечението и медицинските процедури. Упражненията сутрин са задължителни за всички, освен за онези, за които са противопоказни. Плуването в басейните с минерална вода, която подхранва кожата, релаксацията, масажите, тангенторите и другите водни процедури са разпределени според заболяванията. При завършването на всеки цикъл ви се правят изследвания, които доказват каква е ползата от престоя ви тук. Ако тестовете са отрицателни, може да си заминете веднага, без да плащате неустойка за предварително резервираната стая.

 

След сауната идва ред на ледената баня – малко моржуване.

 

 

Въпреки това тук човек не се чувства като пациент, а като турист, дошъл да си почине и да се погрижи за здравето си. В хотела, както и в целия курорт, думата „болен” не се използва. Доскоро обстановката в нашите балнеологични центрове бе твърде болнична и не влияеше добре на „дошлите да се погрижат за своето здраве”. Но досегът със западноевропейските СПА курорти ги накара да осъзнаят, че атракциите са част от възстановителните процедури и от специализирани балнеологични комплекси много от СПА центровете ни се превърнаха в модерни балнеоложки курорти, посрещащи двойно повече туристи, както здрави, така и болни.


 

Вашият коментар