Сънна болест, причинена от свински грип

Свинският грип в редки случаи може да доведе до нарколепсия, ваксината Pandemrix също. Специфичен вирусен протеин е отговорен за това – обясняват изследователи.

 

Клюмате по няколко пъти на ден, а при силни емоции мускулите ви отказват – хората, които имат нарколепсия, прекарват един несигурен ден. Сънната болест се среща рядко, затова изглеждаше странно, че подобни случаи зачестиха в световен мащаб след пандемия от свински грип. Появи се съмнение, че за това е виновна една от грипните ваксини – Pandemrix.

Как едно средство може да се предизвика развитието на нарколепсия? Учените вече представят свое изследване по проблема. Определен компонент от средството, един протеин, води до това, че имунната система се насочва срещу важно за съня в клетките на мозъка поведение, пишат учените Lawrence Steinman и др. от Станфордския университет в Калифорния. В публикацията в Science Translational Medicine, те представят механизма, по който вирусният протеин може да предизвика този ефект върху тялото (Ahmed и др, 2015.).

 

Ваксината Pandemrix е допусната през септември 2009 г. в Европейския съюз, зкато средство за защита срещу вирусен щам H1N1A /v. Близо 31 милиона души са ваксинирани по време на грипната вълна с произведеното от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GSK) средство.

 

Случаите на свински грип в Китай са предпоставка за важни доказателства

 

За първи път шведската агенция за медицински продукти съобщи през август 2010 г. за случаи на нарколепсия при деца и юноши след ваксинация. По-нататъшният анализ във Финландия, Ирландия, Франция и Англия впоследствие подкрепиха презумпцията, че Pandemrix може в редки случаи да предизвика неизлечима сънна болест. В Китай също бяха регистрирани повече случаи на нарколепсия. Там обаче те бяха установени при неваксинирани хора, които са диагностицирани със свински грип. Това беше първата индикация, че самият вирус може да бъде причина за заболяването.

 

Учените, ръководени от Steinman, сравняват състава на ваксината Pandemrix с Focetria на Novartis Pharma AG Швейцария. Focetria също е била използвана в Европа 2009/2010 г., но не е довела до увеличаване на честотата на нарколепсия. В процесса на изследването те се натъкват на вирусен протеин, който е включен в Pandemrix в по-големи количества. В неговата структура мястото на вързване – рецептора – за hypocretin много прилича на невротрансмитера, който отговаря за състоянието на будност.

 

Антитела атакуват рецепторите в мозъка

 

Изхождайки от тази идея, учените анализирали кръвни проби от 20 пациенти – финландци, които са развили нарколепсия след ваксинация с Pandemrix. Те открили антитела, които се свързват не само с вируса на свинския грип H1N1, но и с рецептора за hypocretin. Тези антитела очевидно се активират при хора с определени генетични характеристики от протеина на вируса и след това атакуват рецепторите за hypocretin в мозъка, пишат учените.

 

Това е причината, рискът от развитие на нарколепсия, при боледуване от свински грип да е по-висок, отколкото след ваксинация с Pandemrix. В същото време става ясно, колко е важно от ваксините да бъдат отстранен всички компоненти, които могат да бъдат объркани от имунната система със собствените структури на организма.

Източник: http://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2015-07/schweinegrippe-impfstoff-narkolepsie-pandemrix?


 

Вашият коментар