Сандански – предпочитана зимна спа дестинация

Брой № 1 (64) / февруари 2022, Последствията на COVID-19 и балнеология

InSpiro: Последствията на COVID-19 и балнеологияСандански е отлично място за профилактика и рехабилитация във време на пандемията от COVID-19.

 

През последните месеци реалностите в туризма се промениха чувствително, а концепцията за лукс вече задължително включва сигурност и ползи за здравето. В опит да ви предложим зимна дестинация, която да е достъпна, с мек климат и препоръчителна при различни заболявания – особено белодробни, ви представяме град Сандански.

 

Преди повече от 2000 г. около термите в подножието на Пирин възниква тракийското селище Медиус, по-късно наречено от римляните Дезудава, а от славяните – Свети Врач. Днес градът се казва Сандански и е утвърден климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Идеално място за модерна климатотерапия, изградена върху научна основа, балнео-ложко лечение, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка. Градът предлага уникално съчетание на климат и лечебни минерални води, с което привлича хора от цял свят. Сандански е наречен „българският климатичен юг” заради преходноконтиненталния климат със средиземноморско влияние и чистия, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони въздух. Надморската височина е 234 м., средната годишна температура на въздуха е +14 градуса по Целзий (най-висока за страната), средната януарска температура е +2,4 градуса, относителната влажност на въздуха средногодишно е 66 %, а продължителността на слънчевото греене – 2436 часа годишно. Особено през есенно-зимните месеци тук ви очаква най-щадящият климат в цялата страна. Зимата е мека, пролетта настъпва рано, лятото е сухо, а есента е топла и продължителна. Минералните води в града са с доказани лечебни свойства. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус: силициеви – 75 – 135 мг метасилициева киселина на литър, флуорни – 6.5 мг флуор на литър, хипертермални – от 42 до 81 градуса по Целзий, слабоминерализирани, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви с лека алкална реакция.

 

Всички тези дадености превръщат Сандански в най-търсения целогодишен климатичен курорт в страната – особено за болни с алергични и белодробни болести – деца и възрастни. Препоръчваме продължителността на престоя да бъде най-малко 20-30 дни, за да се прояви напълно оздравителният ефект. С успех се лекуват също ставни и дегенеративни болести, както и болести на периферната нервна система. Повлияват се благоприятно имунологичната и обща реактивност на организма, бактерицидността на кръвта, функционалните показатели на дишането.

 

В условията на епидемията от коронавирус най-честото усложнение на вирусната инфекция са пневмониите. След болничното лечение и преминаване на карантинния период препоръчваме климатотерапия и рехабилитация в Сандански. Важно е да отбележим, че лечебните програми и подходът към болни и здрави са строго индивидуализирани, съобразени с придружаващи болести, стадий на болестта и други фактори.

 

Въпреки изброените отлични възможности за лечение и възстановяване, трябва да посочим и факта, че съвременната медицина залага все повече на превенция на болестите, каляване на организма сред природата и физикални методи под наблюдение от специалист. Освен климато-балнеотерапия и физиотерапия, Сандански предлага изключително добри възможности за целогодишен спа и уелнес туризъм. В първокласните спа хотели ви очаква отлично обслужване и всичко необходимо за вашето здраве и пълноценна, релаксираща почивка.


 

Вашият коментар