РАСПУТИН Е ПРАВ: Спрете песента на козата!

Д-р Георги Чалдъков

 

През 1735 г. Карл Линей описва човека като „четириног, неговорещ и космат“, нарича го Homo ferus (див, некултивиран човек) – по-късно той добавя „животно, което пуши“.

Така от „животно, което пуши“ през XVIII–XX век, човек може да стане „животно, което спира да пуши“ през XXI век. И по-рядко да боледува от „пушаческите“ болести (англ., lifestyle diseases): атеросклероза, хипертония (мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти), рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест…

И мъжка импотентност – разреши на някого да пуши и той ще получи еректилната дисфункция. През 1980 г. за нея ни напомни и Радой Ралин – тогава той написа „Пушенето е стаж за импотентност“. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах статията „Радой Ралин е прав”, публикувана във вестник „Народна култура“. И – „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами“ – в списание „Здраве“. Вярвах, че това звучи по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами“ – тогава апел на Световната здравна организация. След публикуването на тези статии, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето. Добре е и вие да направите това – така ще увеличите половия си стаж, няма да бъдете млади полови пенсионери.

На вниманието на новото правителство и специално на бившия плейбой-сегашен социалист: учените установиха, че спирането на пушенето увеличава синтеза на азотен оксид (nitric oxide – NO) и адипонектин  - хормон, секретиран от адипозната (мастна) тъкан. Тези биомолекули разширяват кръвоносните съдове на сърцето и на пещерните тела на мъжката полова сила, което означава ерекция – истински Homo erectus. Ако и сега още се колебаете и не спрете пушенето, то ще бъдете големи буриданови магарета*, които при наличието на толкова хубави жени ще умирате от полов глад.

Разтревожен от „програмните” предложения на БСП е и Юрий Ангелов, известен още като Распутин от филма „Седем часа разлика”. Във вестник „168 часа” (31 май – 6 юни 2013) той написа: „Скоро бях в Народния театър. Когато се прибрах в с. Фазаново, ми се плачеше. Причината, извинявайте, но няма да я спестя – в националната ни театрална трупа … скрито се рекламира хомосексуализъм. Това е много по-страшно от тютюнопушенето.” ** (Тази тревога е споделена в края на статията на големия артист, озаглавена „Само хомосексуализмът е по-страшен от тютюнопушенето” – с подзаглавие „От цигарите народът се разболява и няма как да е добре икономически”). В същия брой на „168 часа” и журналистът Валери Найденов много аргументирано написа статията „Цигарите се отказват 10 пъти по-трудно от партията. БСП флиртува опасно с пушачи и кръчмари”.

Безотговорно и болестотворно е да отменяш влязал в сила здравословен закон – забрана на тютюнопушенето на обществени места. Наскоро в  „Българската песен на козата”  (вестник „Демокрация”, 18 – 24 април 2013) писах: „По даннни на Световната здравна организиция българите сме на първите места в света по смъртност от ин­султи, инфаркти  и рак. От тези и други болести според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи през 2011 г. са умрели 108 258 българи – един голям български град!  Като раз­делим 108 258 на 365, се получава 296. Толкова много хора умират всеки ден в България – българската песен на козата***, най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да не настъпи най-ужасното – политици-българоубийци, България без българи!”

Заключение: по-добре да фалират 1000 кръчми, отколкото да умират повече от 100 000 българи годишно!

И „по-страшното” да не бъде „рекламирано”! Распутин не е сам, Путин и Валенса също мислят така.

____________

* През XIV век френският философ Жан Буридан поставя едно магаре точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Но магарето умира от глад, защото не може да вземе решение от коя купчина сено да яде. Този представител на семейството на конете по-късно е наречен „буриданово магаре“.

** Тревога от прояви на сексуално модифицирани организми в Народния театър изразих в „Смокинови листа”, публикувани в някои електронни вестници.

*** Трагедия, от гръцки tragoidia (tragos – коза, aeidein – пея).


 

Вашият коментар