Приказката продължава

Специално за приятелите на InSpiro сценаристката и продуцент на документалния филм „Ражда се музика” Диана Динолова разкрива моменти от  създаването на филма – от възникването на идеята до нейната реализация, която, както се оказва, не е краят на приказката.

 

Диана Динолова на премиерата на документалния филм „Ражда се музика“

 

Филмът „Ражда се музика” се появи спонтанно. Бях поканена от композитора Димитър Николов да посетя Стокхолм. Името му беше основно в програмата на група музиканти, които изнасяха концерти от българска и скандинавска музика. По-късно разбрах, че това съвсем не е случайно. Музикантите бяха нашите прекрасни инструменталистки от струнен квартет „Хорс”, който наскоро отбеляза 20 години от създаването си: Анастасия Детистова-Абаджиева, Мариана Връбчева, Пепа Дженева и Палмира Грибнева-Томанова. Освен тях на сцената пееше трио, в което две от певиците бяха шведки: Хелена Миилус и Анн-Кристин Вилунд. Техен партньор бе оперният певец Цветелин Чакалов.

 

Главните герои във филма – музикантките от квартет „ХОРС“, композиторът Димитър Николов (в средата), певецът Цветелин Чакалов и продуцентката Диана Динолова (втората в ляво).

 

На всички концерти в Швеция публиката беше много приятно изненадана да чуе българската музика. Цялата приказност, създадена от звуците, от слънчевите лъчи, грейнали в белите нощи на уж студената северна столица, и от еуфорията на изпълнителите и публиката, ме провокираха да запечатам в един филм този щастлив момент. Връщайки се в София, ми се прииска да разкажем приказката от самото й начало. И така продължихме да снимаме.

„Ражда се музика” е филм за едно нестандартно приятелство между шведските и българските музиканти. В него има девет персонажа и всички те са главни герои. Плетеницата от разказите им избродирва история. На пръв поглед тя като че ли започва случайно – от един разговор на стълбите в операта… Но дали наистина „случайното” би дало резултат, ако не беше попаднало на талантливи професионалисти, на амбициозни музиканти и, не на последно място, на влюбени в музиката приятели?

Когато се ражда музика обаче, е нужно още нещо. Нужна е муза. Такава се явява поетесата Боряна Желева, чиято нежна лиричност вдъхновява композитора Димитър Николов да създаде специално за международната група музиканти кантатите „Северна светлина”, която става нещо като химн на изпълнителите, „Ражда се музика”, „Синьо” и много други. Именно неговата задъхана, бързо сменяща ритмите и настроенията си музика пленява публиката.

Приятели са нужни не само, за да се роди музика, но и за да се създаде филм. Ръка ни подадоха киноспециалистите от „Match frame studio”: монтаж – Людмил Лазаров, оператор – Георги Маринов, режисьор – Пламен Николов. Тяхното безкрайно търпение, арт търсения и визуални идеи допринесоха за добрия краен вид на документалната ни история.

Както става ясно във филма, това е приказка без край. Тя не свършва, защото историята продължава. Сътрудничеството се развива, в очакване на нови предстоящи концерти в двете страни. А музиката все още се ражда.

 


 

Вашият коментар