ПЕПЕРУДАТА И КОНЯТ

Или егокрацията провали демокрацията в България

 

Автор: Д-р Георги Чалдъков

 

Конят дружелюбно се усмихва
… и започва с двете си очи да мига -
с лявото дава десни сигнали,
с дясното дава леви сигнали.

Константин Павлов, „Алхимици”

„Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?“ е заглавието на лекцията на професор Едуард Лоренц (1917–2008), изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон. От тогава „ефектът на пеперудата“ става една от най-сполучливите метафори на теорията на хаоса – както и „формулата на Персифедрона”, предложена от Констанин Павлов, за „практиката на диалога”.

Пеперудата на Лоренц ни учи, че крайният резултат на дадено събитие зависи от „малки необходими промени“ (minimum necessary changes) в началото. Ако си представим, че има един свят, където пеперудите размахват криле, и друг, където те не правят това, то тази малка разлика ще означава, че торнадо ще има само в единия свят.

През есента на 1989 г. пеперудите прелетяха и в България, но впоследствие егокрацията (гръцки, ego – аз, kratos – власт) и кратофилията (властолюбие) на Иван Костов им забрани да летят – обезвери жадните за демокрация българи, отвори вратите на власта за един мадридски лицемер и тройната коалиция. И дясната политическа парадигма се изроди в България.* Сега този политически рудимент съобщи, че подава оставка. Последваха го и други „десни”, впечатляваща от които е оставката на „българската гражданка”, която каза, че ако й бъде предложен председателския пост, „ще разпознае отговорността си” – пореден пирует на помпозната й логория. А БСП продължава „с лявото око да дава десни сигнали, с дясното – леви сигнали”.

Така българската пеперуда повече от 23 години не може да отговори на кардиналния въпрос: в кой свят предпочитаме да живеем – в принудителния ред на комунизма или в детерминирания хаос на демокрацията?

Ще си възвърна вярата отново,
когато срещна кон!
Кон в чистия му вид!
(Константин Павлов)

_________________________________________________________________

* Като метафора пеперудата присъства и в „Глас като гръм“ на Рей Бредбъри, публикуван през 1952 г. Там „паднала в калта, светеща зелено и златисто, и черно, беше една пеперуда, много красива и много мъртва – и тя промени резултатите на едни президентски избори“.


 

Вашият коментар