Нова терапия за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене

Брой № 4 (16) / декември 2011, Функционално изследване на белия дроб

Бьорингер Ингелхайм-България представи Pradaxa® (dabigatran etexilate) – новата революционна терапия за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене, одобрена от Европейската комисия. Доц. Нина Гочева, Национален консултант по кардиология и главен изследовател в клиничното проучване RE-LY в България запозна журналисти и лекари на среща в Националната кардиологична болница със значимите ползи , които Pradaxa® (dabigatran etexilate) носи за терапията и пациентите. Одобрението от Европейската комисия на препарата на Бьорингер Ингелхайм се основава на резултатите от RE-LY – едно от най-големите клинични проучвания, които някога са провеждани в областта на предсърдното мъждене.

Предсърдното мъждене е едно от най-често срещаните нарушения на сърдечния ритъм и повишава риска от инсулт до 5 пъти. Ако заболяването остане неразпознато и не се лекува адекватно, има сериозен риск от исхемичен мозъчен инсулт (запушване с тромб или съсирек на мозъчен кръвоносен съд). Всяка година близо 3 млн. души по света преживяват инсулт, свързан с предсърдно мъждене. Инсултите, свързани с предсърдно мъждене, обикновено са тежки, с по-голяма вероятност от смърт (20%) и инвалидност (60%). Статистиката сочи, че в Европа от предсърдно мъждене страдат 4,5 млн. души, което означава, че потърпевшите са всеки четвърти на възраст над 40 години и 10% от хората над 80 г. Прогнозира се, че до 2050 г. броят на болните ще се удвои, превръщайки ефективното овладяване на това състояние в приоритет на здравеопазването.

Според доц. д-р Нина Гочева от всички нови перорални разреждащи кръвта лекарства Pradaxa® (активна съставка: dabigatran etexilate) е най-ефикасният препарат при профилактика на исхемични инсулти при пациенти с предсърдно мъждене. Pradaxa® предотвратява всеки три от четири случая на инсулт при предсърдно мъждене, като причинява по-малко кървене. Доц. Гочева подчерта, че с Pradaxa® няма нужда от редовни кръвни тестове и специален хранителен режим, което значително облекчава пациентите и лекарите и дава възможност за постигане на по-значими резултати в профилактиката на инсулта.

Новата революционна терапия е резултат на 20-годишни новаторски изследователски разработки на учените в Boehringer Ingelheim. Тя е определена като най-големия скок в терапиите за предотвратяване и предпазване от инсулт в последните 50 години.

Участниците в срещата разгледаха и освежената Клиника по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница, забележителен резултат от дарителска инициатива по случай 125-та годишнина от създаването на Бьорингер Ингелхайм. На откриването на освежената клиника присъстваха изпълнителният директор на Националната кардиологична болница доц. д-р Владимир Пилософ, както и д-р Едит Пунг, ръководител на представителството на Бьорингер Ингелхайм в България, което осъществи проекта. Малките пациенти вече ще се радват на весели картинки в отделенията на клиниката. Целта на инициативата е да направи по-цветна и приказна атмосферата в детските отделения на болницата и да допринесе за по-бързото и успешно възстановяване на малките пациенти. Тази инициатива е израз и на социалната отговорност на водещата фармацевтична компания и нейните служители и важна част от корпоративната й култура.


 

Вашият коментар