Не на монолозите

Брой № 1(5) / март 2009, Атипични белодробни инфексии

No monologues

Ако има нежна революция, то такава е sex-and-hippie revolution. И с противозачатъчните хапчета Карл Джераси е нейният би­ологичен сценарист. Карл е заченат в България, роден е във Виена, живял и учил в София и Виена. Баща му е български евреин – д-р Самуел Дже­раси. Така той пътува между София и Виена, преди да емигрира в САЩ, а сега живее на двете хемисфери на планетата – в Сан Франциско и Лондон. През 2007 г. той беше в София.

Преди години д-р Джераси написа книга, озаглавена NO (nitric oxide – азотен окис) – газ, една от десетте най-малки молекули на света, наред с въглеродния окис (СО), но за него още няма написана science-in-fiction, както нарича своята литература д-р Дже­раси. В NO е описано откриването на синтеза на азотния окис от клетките на човешкия организъм, включително на пещерис­тите тела в пениса: увеличеното количество на NO напълва пещерите с кръв, което означава ерекция. На този принцип действа и viagra. Така изразът „Дай газ!“ получи клетъчно и молекулно обяснение, а NO стана молекула на годината 1992 и донесе Нобелова награда за медицина в 1998 г. на Роберт Фърчгот, Луис Игнаро и Ферид Мурад.

Една сутрин на всички истински мъже им домъчня за едни български жени: в телевизионното си предаване Мартина Вачкова с увереност на статистик от Световната здравна ор­ганизация каза, че „броят на сексуално неудовлетворените жени в България е много голям“. Дано тази статистика не е вярна, защото поставя тревожния въпрос голям ли е броят на импо­тетните мъже в България.

И така, бръсначът на Окам (1280-1349) остави следните хипотези за обяснение на този феномен:

(1) недостатъчно „газ“ в телата на българските мъже,

(2) стимулирана от демокрацията хиперсексуалност на бъл­гарските жени или

(3) „да, проблемите на вагината са комплексите на пениса“ – диагноза, поставена от Александра Вал в LiterNet (12 януари 2000 г.) по повод Монолозите на вагината, режисьор Галин Стоев, Театър 199 в София. Надявам се, че някоя сутрин Мартина Вачкова с увереност на статистик от Световната здравна организация ще каже, че броят на импотентните мъже е намалял значително – и ще зарадва всички жени в България. The Vagina Monologues e пиеса на американката Eve Ensler, игра­на за първи път през 1996 г. на Бродуей. „Истинско пьтешест­вие към сърцето на всяка жена“ – пише една реклама за пиесата в Ню Йорк. Каква ли ще бъде рекламата в София за „Монолозите на сперматозоида“?

Нобел и азотен окис (NO)

Алферд Нобел е роден в Стокхолм през 1833 г. Бил е мелан­холичен човек, голям иноватор, имал 93 фабрики, но смятал, че не е направил нещо важно в живота си. Не така мисли обаче световната научна общност – Нобел е голям филантроп и предоставя наследството си за награди на учени с най-високи постижения в химията, медицината, физиката, също така за литература и мир. Нобеловите награди се връчват от шведския крал всяка година на 10 декември – на този ден през 1896 г. в Сан Ремо умира Алфред Нобел. Той е откривател на динамита, взривната химия на който е нитроглицеринът. „Звучи като ирония на съдбата, че моят лекар ми предписа да пия нитроглицерин“ – казал Нобел.

През 1867 г. д-р Lauder Brunton по време на стажа си в Крал­ската болница в Единбург открива лечебния ефект на нитрог­лицерина при пациенти със силна болка в сърдечната област – стенокардия, фолклорно наричана гръдна жаба. Той проучвал действието на нитроглицерина, но поради силното главоболие, което получавал, когато го изпитвал върху себе си, решил, че не е хуманно да го предписва на пациенти. Двадесет години по-късно д-р William Murrell започва да предписва нитроглицерина на пациенти със стенокардия. Постепенно лекарството печели доверие на пациентите и лекарите, което продължава и сега. Научното обяснение е, че нитроглицеринът действа като nitric oxide – разширява артериите на сърдечния мускул, кръвта нав­лиза отново в тях и болката изчезва.


 

Вашият коментар