Най-голямото вдъхновение и богатство е доброто, което правим

Брой № 2(10) / юли 2010, Най-доброто от III Конгрес на БДББ

Зоя Паунова – изпълнителен директор на фармацевтична компания AstraZeneca – България

 

Кое място от детството подхранва най-силно Вашата носталгия и въображение?

Със сестра ми сме отгледани с тонове любов, гордеем се с родителите си, които наскоро отпразнуваха „златна сватба”. Те ни научиха да вярваме в себе си. Обичаме ги искрено и родният дом е наистина мястото, което ни събира с много топлина, нежност и носталгия по незабравимите мигове от детството.

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение? Кое е подхранило най-рано духа Ви и кой (кое) го е хранил (о) после?

Най-голямото вдъхновение и най-ценно богатство е доброто, което правим.  Любовта на най-близките, тя е основата в живота, а домашното огнище – най-голямата необходимост, за да бъдем щастливи.

Нямаше да съм това, което съм, ако не беше моето семейство, екипът ни и приятелите. За мен семейството  е водещо, в съчетание  с професионалните стремежи.  Времето, прекарано с моя съпруг и децата е свещено за мен. Децата ни изненадват с тяхната креативност и ни радват с постиженията с -, като изборът на Ева за президент на студентското правителство и наградите, спечелени от Жожо в математически олимпиади и спортни състезания.

Най-голямото ми вдъхновение са идеите, които създаваме, развиваме и претворяваме в живота.

Вашият поет? Български и чуждоезичен. Любим писател и литературен герой? Любимият Ви стих?

Харесвам любовната лирика на Яворов, така също и поетите, които възпяват силата на българския дух, любовта към живота. Любими са ми творбите на Ботев „Хаджи Димитър” и „На прощаване”. От чуждестранните поети харесвам William Blake, Robert Burns.

Увличам се по четивата на българските класици, както и съвременните автори. Ценя творбите на Антон Дончев. Познаваме се лично, той е обаятелна и ерудирана личност. Една от книгите, която ме впечатли в детството ми, е „Чичо Томовата колиба˝ на Harriet Beecher Stowe. В младежките години вдъхновение съм черпила от произведенията на Достоевски, Хемингуей, Скот Фитджералд, Джордж Оруел.

Във всяка прочетена книга имам любим герой. Ярък женски образ е този на Скарлет О’Хара – витална, земна, борбена, никога не губи надежда и страст към живота. Откривам по нещо за себе си във всяка любима книга. В детските ми години това бяха приказните герои, а днес – реалните, достойни, успели личности, чиито биографии ме вдъхновяват.   

Любимият ми стих е „Две хубави очи” от лириката на Пейо Яворов.

Две хубави очи. Душата на дете

в две хубави очи; – музика – лъчи

Не искат и не обещават те…

Душата ми се моли,

дете, душата ми се моли!

Какво четете, пишете и гледате в последно време?

Любител съм на изкуството. Често посещавам изложби, харесва ми да бъда сред креативни и артистични хора. Дъщеря ми иска да ме заведе на изложението Art Basel, надявам се да мога да отида заедно с нея.

Харесвам много българските творби, но съм почитател и на американската, английската и руската литература. Обичам да чета биографии на успели личности, които ме вдъхновяват за нови стремежи към все по-добри резултати. Също така статиите, които пише дъщеря ми, намирам стила и за интересен, провокативен. Пиша писма на децата си. Последно гледахме финала на Ролан Гарос.

Имате ли специални интереси в областта на музиката? Кой е най-великият музикант за Вас? Кое е вашето голямо музикално вдъхновение?

Музиката е моята страст. Харесвам Бийтълс, Куин, Абба, Род Стюърт. В къщи обичаме да слушаме джаз, също така  харесвамe и съвременни музиканти като Роби Уилямс, U2, Бионсе и др. Голям почитател съм на родните ни млади таланти от Нов симфоничен оркестър, който АстраЗенека подкрепя вече 5 години.

Особено впечатляваща беше за мен срещата ми с Валя Балканска. Тя е велик музикант, чиято песен „Излел е Дельо Хайдутин” и талантът й прославят България в космоса и увековечават магията на Родопите. При личния контакт с Валя, тя покорява със силата на духа, който носи, и с богатия диапазон на нейния глас.

Диригентът, композитор проф. Румен Цонев е истинско превъплъщение на  българското музикално изкуство и неизчерпаем талант, един истински гражданин на глобалния свят.

Кой филм Ви е вдъхновил най-силно? Най-великият?

„Смело сърце”, филм, който инспирира, възпитава решителност и вяра. Също и „Пианистът”.

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа? Назовете един съвременен (жив) българин който бихте посочила на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Иван Станчов е  направил много за България и нейните деца. Ако всеки един от нас направи поне част от това, което той е претворил в Карин Дом, нашата страна би била по-добра, по-здрава, по-толерантна в различията. Той впечатлява с реални действия за една хуманна кауза, борбен дух и силна вяра.

Коя България предпочитате – „онази” или „тази”?

България, която по пътя на новото, демократично развитие предоставя възможности, идеи и капитали за успешната реализация на способните българи; България, която е припозната от голямото европейско семейство и ни дава сили да се борим за родното благоденствие и ни кара да се гордеем, че сме българи.

Вдъхновява ме животът, детската усмивка, новите идеи, ценя откритостта, добрата дума, хората със здрав морал.

Какво бихте премахнала в България, за да пребъдем физически и духовно? Мислите ли, както мислят някои филантропи, че от България трябва да се махнат българите, за да се придвижим напред?

Трябва да имаме повече вяра в себе си. Необходимо е да обединим усилия и с увереност да докажем на Европа и света, че сме способен народ, който има силите да поеме тежестта на прехода в името на изграждане на по-добрата България.

Ако трябва да кажете едно изречение на българите, кое е то?

Вярвайте в доброто, бъдете щедри в любовта, влагайте сърцето си във всичко, което правите и ще се убедите, че със страст, труд и нестихваща градивна енергия всичко се постига.

AstraZeneca? Какво е компанията за Вас? Как виждате бъдещето на AstraZeneca в България и с какво най-много допринасяте за развитието на пулмологичната общност.

Щастлива съм, че съм част от един добре сработен и динамичен екип от професионалисти, които взаимно се допълват. В AstraZeneca възпитаваме умението да преследваме мечтите си, обединени от целите на организацията. Даваме много един на друг и взаимно се зареждаме с енергия.

Всеки от нас осъзнава принадлежността си към една от най-успешните  компании в световен мащаб, която според класацията на списание ФОРБС е в ТОП 100 по пазарна капитализация. Екипът ни споделя глобалните ценности и култура на компанията-майка. Претворяваме многонационалния  опит и ноу-хау за нуждите на българските пациенти, като внасяме добрите  европейски практики.

За нас са важни доверието, откритият диалог, консенсусните решения, прозрачността и позитивността в отношенията.

Бъдещите стремежи на AstraZeneca – България, са свързани с ефективния достъп на пациентите до нашите медикаменти. Екипът ни непрекъснато се разраства и вече наброява 120 души, които споделят общи ценности и работят за постигането на корпоративните цели.

През последните години текучеството в АстраЗенека е в рамките на 6-7%, а наш приоритет е да стимулираме служителите в дългосрочен план с оглед на усъвършенстването на работния процес и техните професионални качества. Добрата инвестиция в служителите се измерва и с добрите финансови резултати на компанията и не на последно място с признания като високата оценка, която получаваме от тях в престижни конкурси, като „Най-добър работодател” на Hewitt Associates.

Приносът на компанията ни в областта на пулмологията е значителен. Освен Симбикорт за лечение на астма и ХОББ , компанията ни разработи и препарат за лечение на белодробен карцином – Иреса, който беше представен на българския пазар през последната седмица на месец май, както и на белодробна инфекция -Меронем.

Всички медикаменти на компанията се разработват съгласно съвременните световни стандарти и международни препоръки.

Компанията ни допринася за усвояването на добрите практики за лечение на белодробни заболявания и чрез предоставяне на необходима медицинска информация на специалистите в областта, подпомагането на научни конгреси и симпозиумиу, като по този начин съдействаме за разширяване на кръгозора на българските специалисти и повишаване на професионалното им ниво.

Не на последно място стои дейността и на научноизследователския отдел на компанията, който разработва иновативни молекули за лечение, както в пулмологията, така и в останалите терапевтични области.

Визията на AstraZeneca за пациента?

Мисията на АстраЗенека е подобряването на здравето и качеството на живот на пациентите. Визията ни е в бъдеще да има персонифицирани лекарствени решения. Не просто универсално хапче, а такова за нуждите на конкретния пациент. Занапред ще профилираме клиентите си по същия начин, както сега продуктите си. Като виждаме какво е постигнато през последните 10-15 години, може да очакваме, че през следващите години развитието ще е феноменално. Науката ще постигне много и ще има лекарства в области, в които сега липсват.

Каква трябва да е според Вас професионалната квалификация на един ръководител на фармацевтична компания като AstraZeneca?

Ръководителят трябва да насочва уменията си в полза на бизнеса и на екипа – способността да създава вълнуваща работна среда и да мотивира хората, с които работи, като им помага да се развиват. Това е неразделна част от философията на успешния мениджър. Той трябва да демонстрира вяра, да умее да сплотява и мобилизира екипа си, да е убеден, че пламъкът, който търсим, е пламъкът, който носим в себе си. Работата трябва да носи удоволствие и удовлетворение. Ключовите думи в житейската ми философия са страст, любов, всеотдайност, силна принадлежност към всичко онова, което правя. И разбира се, здрав морал.

Новости около AstraZeneca?

Основните ни приоритети са фокусирани в областта  на сърдечносъдовите заболявания, онкологията, гастро-ентерологията и лечението на тежките инфекции. Придобиването на две биотехнологични компании – MedImmune и САТ от AstraZeneca дава възможност на компанията да обогати портфолиото си с най-съвременните достижения на медицинската наука в ускорени срокове. Желанието ни е да създадем силно портфолио и част от тази мечта вече е осъществена. AstraZeneca има три водещи в своя клас продукта в областта на гастро-интестиналните заболявания, рака на гърдата и сърдечно-съдовите заболявания, а в редица терапевтични области е направена сериозна заявка за реализация.

Един въпрос, който бихте си задала сама, за да кажете неща, които не успяхте със зададените въпроси.

Въпросът, който бих задала е: Социално-отговорна компания ли е AstraZeneca – България?

AstraZeneca – България, е носител и на бизнес “Оскар” за социално отговорната политика на компанията. Получихме това световно признание за своите социални проекти, като участвахме в надпреварата за пръв път заедно с над 1000 компании от 30 страни в различните категории на конкурса. За своите постижения в областта на превенцията на рака на гърдата нашата компания получи награда “Маркетинг, обвързан с кауза” за социално-отговорни бизнес практики. Получихме също така и номинация от Университета Йейл в САЩ за водещ проект в световен мащаб за превенция на сърдечно-съдови заболявания, Приз на Българската Агенция за Инвестиции, награда на Българския Форум на Бизнес Лидерите под патронажа на Принца на Уелс “Инвеститор в обществото”. Разгръщаме активна социално-отговорна програма, насочена към подобряване на здравето и качеството на живот, и работа с младите хора.

Част от проектите ни включват реновиране на Дневни стационари за онкологично лечение, създаване на Дневни центрове за психично здраве. Ежегодно предоставяме Мини Нобелови награди съвместно с Шведския посланик на млади български медици (за девета поредна година) и стипендии на талантливи студенти по медицина и фармация, подпомагаме лечението на български артисти чрез партниране със Съюза на Артистите в България и неговия председател талантливия и енергичен Христо Мутафчиев. Участваме в кампанията Българската Коледа под патронажа на президента Георги Първанов, от 5 години подпомагаме младите таланти на Нов Симфоничен Оркестър.

Особено скъпо ни е признанието, което получихме и от компанията-майка, като в Годишния доклад на AstraZeneca за 2007 г. и в частта за корпоративната социална отговорност българският екип бе избран измежду над 100-те организации на AstraZeneca по света, за да представи компанията пред глобалната общност.

Компанията ни е инициатор на проект за изграждане на детска площадка и стая за игра и отдих в Детската клиника по пулмология към Александровска болница. Ежегодно участваме в активностите по повод Деня на борба с астмата, подкрепяме и инициативите на Българско белодробно дружество по повод обявената за Година на белия дроб 2010 г.

Политиката ни в подкрепа на обществото е съпътствана и от отговорното отношение към нашите служители, израз на което е спечеленото двукратно отличие „Най-добър работодател в България” за 2008 и 2009 г. и признанието, което получихме преди броени дни, да бъдем сред най-добрите работодатели в Централна Източна Европа.

Цялостната ни дейност е израз на стремежа ни да бъдем достоен партньор на здравните институции и на обществото в България.

Въпросите подготви Коста Костов

 


Автор: Доц. Коста Костов, научен ръководител на медицински център InSpiro, главен редактор на списание InSpiro.


 

Вашият коментар