Когато трябва да сте сигурни!

Брой № 2(6) / юни 2009, Дихателна недостатъчност

За първи път през 2008 г. 18 ноември бе обявен за Европейски ден на антибиотиците, с което Евро­пей­ският център за контрол на болестите (ЕСDС) цели да разшири информираността на пациентите и обществото за рисковете, свързани с неправилната антибиотична употреба. Все по-често проблем е разпространението на резистентни бактерии не само в лечебните заведения за болнична помощ, а и при извънболничните инфекции или т. нар. инфекции, придобити в обществото (инфекции на дихателните пътища, пневмонии, уроинфекции, кожни инфекции). За да се запазят антибиотиците като животоспасяващи медикаменти, е необходимо  да се употребяват разумно от лекари и пациенти.

От три месеца пациентите на Медико-Диаг­но­стич­ната лаборатория “БОДИМЕД“ имат възможността да се изследват на най-новия апарат на bioMerieux – VITEK 2 Compact. Това е напълно автоматизирана система с уникални, затворени тест карти. Системата предоставя възможност за:

  1. Изключително точна идентификация на бактерии­те в рамките на 2-3 часа и 15 часа за гъбичките,  базирана на 64 теста (в мануалните методи рутинно се използват 7 – 8 биохимични теста).
  2. Определяне на чувствителността към 16–20 антибактериални препарата (3 пъти повече от мануалните) в рамките на 3–8 часа, докато мануалата изисква 24 часа.
  3. Намалява средствата за скъпо струващи широкоспектърни антибиотици.
  4. В медицински аспект предимствата са точност и бързина на тестовете, даващи възможност за правилно и своевременно антимикробно лечение, което намалява прилагането на широкоспектърни антибиотици, каквито се използват в емпиричната терапия (лечение с антибиотици без предварителни микробиологични изследвания).
  5. Апаратът разполага с експертна система, предоставяща сигурност, валидизиране, задълбочен анализ на резултата от антибиотичната чувствителност и терапевтични препоръки, пряко насочени към подобряване на антибактериалното лечение. Това осигурява по-добър клиничен изход за отделния пациент.
  6. Апаратът  съхранява  всички резултати и ги обработва епидемиологично.
  7. Автоматичният коментар към всеки резултат води до намаляване на грешните и неточни резул­тати от изследвания, които трябва да бъдат повторени.

Откриването  и въвеждането на антибиотиците в лечебната практика революционизира лечението на инфекциите през XX-ти век. Днес сме свидетели на тревожния факт, че антибиотиците губят своята ефективност. С общи усилия не трябва да допуснем това.

 

МДЛ БОДИМЕД, София, ул. Позитано 24 , 986 66 76, 986 38 64


 

Един коментар към “Когато трябва да сте сигурни!”

Отговори
  1. Mariq Aleksandrova казва:

    Iskame da zakupim takav aparat Moje li da mi kajete kak da se svarja s distributorite i kakva mu e cenata

Вашият коментар