Кен Хенсли – малко бунтар, малко психоделик, малко музикален гений или просто добър земен човек

Брой № 3(11) / септември 2010, Интервенционална пулмология

(Кен Хенсли беше гост-музикант на третия конгрес на БДББ)

 

 

 

„Този пич (Хенсли) реди така академично хармониите, че всички мислехме, че е завършил поне два музикални унверситета.

Мик Тейлър – член на “Gods”
и ”The Rolling Stones”

 

„А`ре бе Кен, не се трае” – вик от тълпата след полунощ на площада в Банско (юли, 2006 г. след тричасов концерт).

 

Всъщност кой е Кен Хенсли?

Поколението, което е ходило на училище през 70-те години, много добре знае. За повечето от тях той е по-велик композитор от Моцарт. Авторът на „Джулай морнинг” и повечето хитове на „Юрая Хийп”, върховна група по онова време, чиито плочи си набавяхме само от чужбина и презаписвахме безспирно на магнетофони, купени от тогавашния „Кореком”.

Музикалните маниаци въртяха десетки пъти новите „тави” на „Юрая Хийп” (групата е кръстена на двете имена на герой от романа „Дейвид Копърфийлд“ на Чарлс Дикенс).

Юрая Хийп е английска рок група с елементи на прогресивен рок, арт рок, хард рок и хеви метъл Най-успешните ù години са между 1970 и 1980 г. В този период групата е най-продуктивна (записва по два албума на година). Основател и основен композитор през този период е Кен Хенсли. Съставът във върховете на групата включва още Дейвид Байрън – вокал, Мик Бокс-китари, Гари Тейн – бас, и Лий Кърслейк – барабани. Характерни за групата са честите персонални промени в състава, като единственият музикант, който е останал в различните формации от края на 60-те години на 20-ти век до днес е китаристът Мик Бокс, законен собственик на името „Юрая Хийп“.

Въпреки че в Европа съставът успява да придобие широка популярност, „Юрая Хийп“ не успява да пробие на американския пазар, с изключение на три хита: „Easy Livin‘“, „Sweet Lorraine“ и „Stealin‘“.

Като цяло групата рядко е оценявана положително от критиците, които са я считали за лоша имитация на Дийп Пърпъл и Лед Цепелин. Въпреки това феновете подчертават финеса, мелодичността и изобретателността на композициите.

В България името на групата особено ярко се свързва с култа към известната им песен „July Morning“, вдъхновила неформалния празник  Джулая — посрещането на слънчевия изгрев на 1 юли на брега на Черно море. „Юрая Хийп“ са първата световноизвестна хардрок група, която гостува в България по време на комунистическия режим. Това се случва през август 1988 г.

Така.

До тук с „Юрая Хийп“. Който иска повече да следи списание InSpiro.

За Кен Хенсли

Кен Хенсли е роден на 24 август 1945 година в Лондон, Англия. Има трима братя и една сестра (важни неща за феновете!!!). През 1955 година семейството се премества в Стивънейдж, Хартфордшър. На 12-годишна възраст започва обучението с китарата. Първото му изпълнение на живо е през 1960 година във фабриката „The Mentmore Pen Factory“ в Стивънейдж. В последвалите години свири с няколко местни фирмирования, като с една от групите дори записват няколко песни, но записите понастоящем са изгубени.

През 1965 година, Хенсли губи интерес към соул музиката и формира групата The Gods, заедно с китариста Мик Тейлър, който по-късно ще стане известен с брилянтното си присъствие във великата група Ролинг Стоунс.

Хенсли е автор на по-голямата част от песните в The Gods. Той свири на хамонд-органа и изпълнява вокалните партии. По онова време музикантът застава зад клавишните по стечение на обстоятелствата, тъй като Тейлър свири виртуозно на китара. Тогава все още никой не предполага, в колко влиятелен музикант ще се превърне с изпълненията си именно на хамонд-орган.

По едно или друго време в групата се включват музикантите: Грег Лейк (бъдещ член на Кинг Кримсън и Емерсън, Лейк енд Палмър), басистът Пол Нютън (бъдещ член на Юрая Хийп), барабанистът Лий Кърслейк (също бъдещ член на Юрая Хийп), басистът Джон Гласкок (бъдещ член на Джетро Тъл).

През 1968 година The Gods подписват договор с компанията „Columbia Records“ и записват два албума и наколко сингли.

Следващите две години Хенсли присъства в още две групи по-осезателно – „Toe Fat” (1968) и „Head Machine” (1968), както и в „Weed” (1971), но това са формации с кратък живот. Той е и чест гост на приятели в студията на Лондон, за да „сложи едно рамо” с „йониката” (израз, проникнал от ГДР през Бургас у нас в онези години). Точно тогава той, заедно с Джон Лорд, става особено популярен и търсен изпълнител на клавир – мечта за всеки състав. През 1980 г. Хенсли напуска групата, защото не е доволен от музикалните направления към момента. След като се опитва да сформира нова банда той се премества да живее в САЩ (в момента живее в една ферма в гр. Аликанте, Испания – бел. на глав. ред). Периодично прави концерти с подбрани от него музиканти. През 1982 г. се присъединява съм Blackfoot, хард рок банда от Флорида. С тях той записва два албума и отново постига известен успех.

Хенсли изживява тежко през 1985 г. смъртта на вокалиста на групата Дейвид Байрон, негов близък приятел.  

След 1985 година Хенсли живее в Сейнт Луис, Мисури (САЩ), като има спорадични участия в някои музикални проекти, с „WASP”, „Sinderella” популярни задокеански групи.

Блеки Лоулес (WASP) е определил точно това, което е Хенсли за музикалната история: „Кен Хенсли написа книга с правила за тежките метални клавиатури. Доколкото аз сам мога да преценя, това е страшно ценно нещо.“ (същото би могло да се каже и за Джон Лорд от Deep Purple, който също написа подобна книга).

Следващите години преминават в различни музикални експерименти и идеи. В този период ветераните на рока бяха малко позабравени, а в същото време ни заливаха с разни бълвочи като „спайски”, ”мадони”, ”ванилови сладоледи” и пр.

Изненадващо обаче, нещата започват да се променят в средата на 90-те. През 1994 г. Хенсли издава албума «От време на време», колекция от изгубени записи, с редки песни, записани от Кен между 1971 и 1982 г., както и някои много добри начални версии на класически песни Хийп. С Кен участват и неговите „съгрупници” в това време, китаристът Пол Кософ и барабанистът Саймън Кърк (и двамата безвъзмездно). Други гост-музиканти са басистът Boz Burrell (King Crimson и Bad Company), китаристът Мик Ралф (Bad Company), барабанистът Иън Пейс (Deep Purple, Whitesnake) и Кени Джоунс (Who). С участието си те засвидетелсват своето уважение към Хенсли.

През новото хилядолетие Хенсли не абдикира от музикалната сцена. С вокалиста от втората формация на „Юрая Хиип” Джон Лоутън, негов добър приятел, и с поредната си нова група Хенсли започва да шества по музикалните сцени, като не подминава и България. Този добър, наистина добър по характер човек не отказва да свири и с български групи, като Б.Т.Р. и „Сънрайз”. С музикантите от бургаската група „Сънрайз” Кен Хенсли взриви нощта на 5 юни в „Новотел Пловдив”, когато около 500 български пулмолози и гости на третия конгрес на българското дружество по белодробни болести успяха да се докоснат до великия му талант.

За музикалните манияци публикуваме по-долу извадка от творческата кариера на Кен Хенсли.

 

Дискография ( избрано):

Солови албуми

Proud Words On A Dusty Shelf (1973)

Eager To Please (1975)

Free Spirit (1980)

The Best Of Ken Hensley (1990)

From Time To Time (1994)

A Glimpse Of Glory (1999)

Ken Hensley Anthology (2000)

Running Blind (2002)

The Last Dance (2003)

The Wizard‘s Diary (CD/DVD) (2004)

Cold Autumn Sunday (2005)

Elements – Anthology 1968 To 2005 (2006)

Inside The Mystery (2006)

Blood On The Highway (2007)

Live Fire (DVD) (2007) – recorded live in 2005

Blood On The Highway – The Exclusive Release Concert (DVD) (2008) – recorded live in 2007

Love… And Other Mysteries (planned release in 2010)

С „Юрая Хиип”

Вокалист-Дейвид Байрън

Very ‚Eavy Very ‚Umble (1970)

Salisbury (1970)

Look At Yourself (1971)

Demons And Wizards (1972)

The Magician‘s Birthday (1972)

Uriah Heep Live (1973)

Sweet Freedom (1973)

Wonderworld (1974)

Return To Fantasy (1975)

The Best Of Uriah Heep (1975)

С вокалист Джон Лоутън

High And Mighty (1976)

Firefly (1977)

Innocent Victim (1977)

Fallen Angel (1978)

Conquest (1980)

Live At Shepperton ‚74 (1986)

Live In Europe 1979 (1986)

Live In San Diego 1974 (1997)

Chapter & Verse – The Uriah Heep Story (2005)

С „ The Gods”

Genesis (1968)

To Samuel a Son (1970)

The Gods Featuring Ken Hensley (1976)

 С „ Head Machine”

Orgasm (1970)

С „Toe Fat”

Toe Fat (1970)

 Със „ Weed”

Weed…! (1971)

С ” Blackfoot”

Siogo (1983)

Vertical Smiles (1984)

KBFH presents Blackfoot Live 1983 (1998)

С „ Тhe Hensley Lawton Band”

The Return (2001)

Salisbury Live (2001)( With John Wetton)

More Than Conquerors (2002)

One Way Or Another (2002

С Toni Rowland

Unfolding (2008)

 

 

Групи:

The Gods (1965–1968) – Lead vocals and keyboards, occasional guitar

Toe Fat (1968) – keyboards, backing vocals, occasional guitar

Head Machine (1968) – Lead vocals, keyboards, guitars

(this was a one-album project put together by a producer to showcase his own songs)

Weed (1971) – Lead vocals, keyboards, guitars

(the other musicians playing on the album are thought to have been from a German band called Virus. A one-shot side project from Uriah Heep)

Uriah Heep (1969–1980) – keyboards, backing and occasional lead vocals, acoustic and slide guitar, primary songwriter

Shotgun (1980) – lead vocals, keyboards, guitars

Ken Hensley Band (1981)– lead vocals, keyboards, guitars

Blackfoot (1982–1985) – keyboards, vocals, slide guitar

W.A.S.P. (guest on 1989 album) – keyboards, producer

Bruce Cameronm (guest on album) – keyboards

Hensley-Lawton Band (2000–2001) – keyboards, guitar, lead and backing vocals

Ken Hensley‘s Free Spirit (2002) – keyboards, guitars, lead and backing vocals

Ayreon (2004) – Hammond solo on Day Sixteen: Loser from the album The Human Equation.

Ken Hensley & the Viking All-Stars Band (2005) – keyboards, guitars and lead vocals

Ken Hensley & Live Fire (2006-2007) – keyboards, guitars and lead vocals

Therion (2007) – Hammond solo on „Trul“ from the album Gothic Kabbalah.

Toni Rowland (2008) – Produced and played on the album „Unfolding“

B.T.R.(2008) – The Bulgarian hard rock band played with Hensley on a few occasions several of which including late Uriah Heep vocalist John Lawton.

16.7.2008 г в Шоуто на Слави Трифонов с „Ку-ку бенд”

 


 

4 коментара към “Кен Хенсли – малко бунтар, малко психоделик, малко музикален гений или просто добър земен човек”

Отговори
  1. Росен Йорданов казва:

    Името на Хенсли,ще бъде записано със златни букви в Историята на Рока!!!…

  2. Теодор Костов казва:

    Ето така трябва да изглежда една статия, а за Кен Хенсли…шапки долу, велик!

  3. amgelboy казва:

    Happy birthday of the great Ken Hensley !!!

  4. БОБИ казва:

    Радвам се ,че Кен Хенсли е написал книга .ТОЙ е изключителен музикант и преди всичко човек!Няма да забравя първия път когато го зърнах в БЪЛГАРИЯ на кейя на Созопол,където си пиеше кафето в малко рибарско корабче ,закотвено там и превърнато в заведение!О,колко силно исках да взема автограф, но не смеех да го доближа!Но, желанието ми да го заговоря и взема автограф надделя и аз буквално изтичах към него преди да се качи на луксозния си джип,като на развален английски се представих и бързо му подадох една малка визитна карта/останала ми от брокерска агенция за недвижими имоти,/където на обратната и бяла страна исках да напише своето пожелание за мен , ХИМИКАЛКА ВЗЕХ ОТ БАРМАНКАТА ….. и за мое учудване той забави своите придружители!Попита ме за кого е разбира се от вълнение повтарях само за БОБИ ,за БОБИ!Сега съм горда ,че имам неговия автограф и спомена за един велик човек!После разбрах , че той никого не връща и винаги дава автографи!Обичам да гледам изгрева на слънцето и да слушам неговата July Morning!Когато човек слуша песента му все едно е в една необятна шир,пропита от музика , ритми и един незабравим глас!

Вашият коментар