Кашлицата в практиката на пулмолога

Брой № 3 (36) / юни 2016, Защо кашлят българите?

Зададохме 5 въпроса, свързани с проблемакашлицана няколко колегипулмолози. 1. Какъв обем от вашата работа заема кашлицата? 2. Коя е най-честата причина за хронична кашлица във вашата практика? 3. Кои са най-честите проблеми на кашлящия пациент? 4. Кои са трите най-предпочитани от вас медикаменти при остра кашлица и трите при хронична кашлица? 5. Какво ново научихте от проведеното проследяване за причините за кашлица във вашата практика?

Ето и техните отговори:

 

Д-р Николай Евгениев, пулмолог, гр. Русе:

Кашлицата е основната причина да мe потърсят при над 80% от пациентите ми. Най-често в основата ù е бронхиалната астма. Пациентите се дразнят от намалената работоспособност и продуктивност на работното място. При остра кашлица предпочитам синекод, когато е суха и дразнеща – карбоцистеин, когато е продуктивна и има данни за инфекция на дихателните пътища – азитромицин. При хронична кашлица залагам на карбоцистеин при пациенти с астма или хроничен бронхит, монтелукаст при пациенти с бронхиална астма, и пантопразол при всички пациенти с хронична кашлица без изяснена етиология, дори и с резултат по-нисък от 40 точки на The Hull Airway Reflux Questionnare. Оказва се, че хроничната кашлица, асоциирана с ГЕРБ, е често явление в пулмологичната практика и използването на стандартизиран въпростник като The Hull Airway Reflux Questionnare е от изключително значение при откриване на подобни случаи.

Д-р Екатерина Неделчева, пулмологгр. Бургас:

90% от пациентите ми идват заради кашлица, най-често причинена от тютюнопушене, ГЕР, ACE-инхибитор. Самата кашлица създава некомфорт за пациентите. Нямам предпочитание към някои медикаменти, зависи от отделния случай. Голям процент от кашлицата се дължи на ГЕР.

Д-р Жасмина Велева, пулмолог, гр. Петрич:

Около 70 % от пациентите ми се оплакват от кашлица. Често като причина се установява преживяна протрахирана бронхопулмонална инфекция, АСЕ-инхибитор, хроничен фарингит, екстрасистоли при жени в менопауза. Упоритата кашлица, безсъние, раздразнителност, бодежи в гърдите са нещата, които тревожат пациентите. При остра кашлица предписвам Ердомед, Либексин, антихистамин. При хронична кашлица – Геломиртол, Н Ти Тус, АСС. Пациентите често игнорират този симп­том, който може да бъде показател за злокачествено заболяване и не изпълняват предписаното лечение адекватно.

Д-р Станка Кючюкова, пулмолог, гр. Бургас:

При 90% от посещенията в основата е кашлицата. Причините за нея са различни: ХОББ, ГЕРБ, БА, кашлица от АСЕ инхибитори, хроничен бронхит, алергичен ринит. Кашляшщият най-често се оплаква от нощна кашлица, хриптене в гърдите, дразнене в гърлото. Лечението е съобразено с диагнозата. Пациентите с ГЕРБ са много висок процент, търсят   първична помощ при пулмолог и се повлияват много добре от лечението. Висок процент са пациентите с комбинирана патология – ГЕРБ и алергичен ринит, ГЕРБ и хронично белодробно заболяване.

Д-р Дамян Арабаджиев, пулмолог, Стара Загора:

Над 50% от работата ми е свързана с кашлицата. Причини самостоятелно и в комбинация са: постназален дрип, астма, гастроезофагеален рефлукс, инфекции на горни дихателни пътища, АСЕ инхибитори, хроничен бронхит. Най-честите проблеми на кашлящия пациент са влошено качество на живот, проблеми в работната и учебната среда, нарушение на съня. При остра кашлица предпочитам Dextromethorphan, Butamirate citrate, кодеин съдържащи комбинации; при хронична – Ambroxol, Erdosteine, Carbocisteine. При имунологично компетентни непушачи, които не приемат АСЕ инхибитори, най честите причини за хронична кашлица са UACS , астма и ГЕРБ – заедно над 90%. След отхвърлянето на тези най-чести причини следва да се правят допълнителни диагностични изследвания.

Д-р Светлан Михайлов, пулмолог, Стара Загора:

Кашлицата е един от най-честите поводи за посещение в кабинета. Почти всеки пациент, обърнал се за консултативна помощ, има кашлица. Най-честата причина за хронична кашлица в моята практика са пациентите с така наречения „кашличен синдром на ГДП“ (т.е. остри, подостри и хронични риносинуити). Най-големият проблем за пациента е влошеното качество на живот – до степен да се „самоизолира“ от околните. За остра кашлица предпочитам Dextromethorphan/Demephan sir./, Prenoxdiazine hydrochloride/Libexin tb./и медикаменти, съдържащи Codein/Рaracofdal/. За хронична кашлица – Еrdostein/Erdomed/, Ambroxol hydrohloride, acetylcysteine. Изградих си по-системен и задълбочен подход за диагноза и терапевтично поведение при пациенти с хронична кашлица и запомних най-важното – че 90 % от причините за кашлица при непушачи се дължат на „постназален дрип“, бронхиална астма и ГЕР.

Д-р Милчо Чипев, пулмолог, Ботевград:

В практиката ми има 1421 пациенти водещи се на диспансерен учет с ХОББ и бронхиална астма (съотношение – 908/513).Практиката ми обслужва общините Ботевград, Етрополе и Правец или население около 45 000 жители.

Кашлицата е основен проблем при моите пациенти. Най-честата причина при тях са белодробните заболявания (остри или хронични), на второ място – около 20-22%, като основна причина мога да поставя ГЕРБ, и доста по малък незначителен процент – постназален дрип, неуточнена или идиопатична кашлица.

Най-честите проблеми при кашлящия пациент са изразеният дискомфорт, задух, лош здравен статус, лош сън, експекторацията. Трудно ми е да кажа ясно кои медикаменти предпочитам като лечение на остра или хронична кашлица. Всичко е „на място“ и „на момента“ според прегледа и нуждата или не от антибиотик, експекторанс, наличие на алергична компонента и т.н. Научих – не, по-скоро затвърдих тезата, че кашлицата е много неприятен симптом, съпътстващ много заболявания, и за правилното й лечение и диагностика се изисква много задълбочено познаване, лечение и проследяване на основното заболяване, довело до нея, както и лечение, разбира се, на самата нея.

Д-р Антоан Дончев, пулмолог, гр. Пазарджик:

В огромния процент от пациентите кашлицата е водеща в симптоматиката им. Това е съвсем логично, предвид рецепторните механизми на дихателната система, реагиращи при патология. Разбира се най-честата причина е хроничната патология – астма, ХОББ, специфични белодробни заболявания и не на последно място-неоплазмите. Най-често пациентите се оплакват от нарушаване качеството на живот, професионални дисбаланси, дискомфорт в бита и т.н.

При остра кашлица често предписвам емолиентен сироп по възможност със седативен ефект, противовъзпалителен медикамент – НПВС , по-рядко при много дразнеща и непрекъсната кашлица – еднократен перентерален депо кортикостероид, и накрая противовирусен и/или антибиотик по преценка.

ГЕРБ може в значителен процент да доведе до хронична кашлица и по-широко тълкуване на етиологията на хроничната кашлица, визирайки екстрапулмонални нокси.


 

Вашият коментар