Isoprinosine®

Брой № 4 (16) / декември 2011, Функционално изследване на белия дроб

Isoprinosine® е синтетично пуриново производно с имуномодулиращи и противовирусни свойства,  резултат от явното усилване in vivo на имунната реакция на организма. Клиничните проучвания показват, че Isoprinosine® нормализира недостатъчния или увредения клетъчен имунитет. Това става  чрез предизвикването на Th1-реакция, която инициира узряването и диференцирането на Т лимфоцитите и потенцира индуцираните лимфопролиферативни реакции у клетките, активирани от митогени или от антигени. Освен това Isoprinosine® модулира цитоток­сичността на Т лимфоцитите и на естествените клетки-убийци, функциите на Т8 супресорните и на Т4 хелперните клетки, а също така повишава броя на повърхностните IgG и комплементни маркери.

Isoprinosine® увеличава производството на интерлевкин-1 и улеснява продукцията на интерлевкин-2, като регулира «нагоре» експресията на рецепторите за интерлевкин-2 in vitro. Isoprinosine® увеличава значимо секрецията на ендогенния g-интерферон и намалява производството на интерлевкин-4 in vivo. Освен това Isoprinosine® потенцира химиотаксиса и фагоцитозата у неутрофилите, моноцитите и макрофагите.

In vivo Isoprinosine® улеснява потенцирането на потиснатите синтез и транслационна способност на матричната РНК у лимфоцитите, като същевременно инхибира синтеза на вирусната РНК чрез още неизяснените степени на (1) включване на оротовата киселина в полирибозомите с посредничеството на инозина; (2) потискане на залавянето на полиадениловата киселина към матричната РНК на вируса и (3) молекулярна реорганизация на вътремембранните плазмени частици (IMP) на лимфоцита, която увеличава почти трикратно плътността им.

Показания

Isoprinosine® е показан за лечение или повлияване на потиснатия или увреден клетъчен имунитет и на клиничната симптоматика при вирусни инфекции, например:

 • грип,
 • херпес симплекс,
 • херпес зостер,
 • афтозен стоматит,
 • папилома вирус (кондиломата акумината),
 • вирусни хепатити,
 • Epstem-Barr-вирусни инфекции,
 • цитомегаловирусна инфекция,
 • подостьр склерозиращ паненцефалит,
 • рубеола,
 • морбили,
 • заушка.

Дозировка:

При възрастни:

Нормална доза: По 50 mg/kg телесно тегло (т.т.) дневно, но не повече от 4 g (обикновено по 2 таблетки 3-4 пъти на ден).

Висока доза: До 100 mg/kg т.т. дневно, но не повече от 4 g, може да се прилага при тежки случаи.

Профилактична доза: 2 таблетки дневно, взети наведнъж.

При деца:

Нормална доза: таблети Isoprinosine® по 50 mg/kg телесно тегло (т.т.) дневно или по 1 ml/kg/ дневно от сиропа Isoprinosine® с концентрация 50 mg/ ml.

Противопоказания

Isoprinosine® не трябва да се употребява при известна свърхчувствителност към съставките му. Isoprinosine® не трябва да се употребява при пациенти с повишени стойности на пикочната киселина в кръвта или страдащи от подагра.

Isoprinosine® - Inosine pranobex е сол на p-ace­tamidobenzoic acid с 9 N, N-dimethylamino-2-propanol и inosine в моларно съотношение З: 1. Isoprinosine® (Ewopharma AG) – таблетки 500 mg (оп. 50 бр.) .Сироп Isoprinosine® 150 ml, с концентрация 50 mg/ ml.


 

Вашият коментар