Исландия – земя отвъд реалността

Брой № 3 (36) / юни 2016, Защо кашлят българите?

Усамотен субполярен остров в северния ледовит океан, Исландия е най-западно разположената европейска страна. Възникнала изцяло от вулканична дейност, тя е открита от ирландски монаси през девети век, и по-късно е заселена от викинги, идващи от Норвегия.

Модерният начин на живот в градовете тук се преплита с традицията и красотата на суровата северна природа, която най-често изглежда като извадена от книгите на Дж. Р. Толкин. Територията на страната е пресечена от високи планини, ледници, гейзери, действащи вулкани и много фиорди. Това прави Исландия мечта на всеки пътешественик и фотограф.

 

Колко малък е човек пред красотата на природата

 

Най-добрият начин да я разгледате, е да наемете кола и да тръгнете по околовръстното шосе, което минава по периферията на острова и  е с дължина над 1300 км.

Територията е слабо населена (320 000 жители) и още на втория ден разбирате, че не трябва да се пропускат бензиностанции и супермаркети, разположени буквално в нищото, на големи разстояния в полярната пустиня, особено в северната част на страната.

Първата спирка от маршрута обикновено е разположеният в близост до столицата национален парк Тингвелир (анг: Thingvellir). Тук се срещат европейската и американската тектонични плочи и виждате с очите си как се разделят континентите. Пътят минава през геотермални местности с гейзери, най-големият от които е Strokkur и изригва през няколко минути. Друга забележителност е най-големият водопад в Европа- Гълфос (Gullfoss), който е особено внушителен на светлината на залеза. Неговата живописност се допълва от често образуващи се единични или двойни ярки дъги. Парк Тингвелир е и мястото, където през 930 година е създаден най-старият парламент (Алтинг), който работи и до днес.

Продължавайки по околовръстния път на север, не пропускайте скалите Dyrholaey, недалеч от рибарското селище Vik. Гледката от залива към океана и скалите, „стъпили“ в него, е величествена, особено при изгрев, в началото на деня.

Още пò на север е разположен най-големият ледник в Европа – Ватнайокул (Vatnajokull). Панорамата, която се разкрива от него, заедно със силния вятър, напомня колко малък е човек пред красотата на природата.

 

Snaefellsjokull National Park. Зад сложното за произнасяне име се крият много километри лунен пейзаж – полета от камъни от лава, покрити с жълтозелен мъх, обвити с мъгла и пара, в подножието на активен вулкан и ледник

Недалеко от тук се намира голямото ледниково езеро Йокулсарлон (Jokulsarlon Glacier Lagoon), известно от четири филма за Джеймс Бонд, както и от “Lara Croft: Tomb Raider”. Гледката от ледените късове, които плуват във водата и навлизат в океана, е неповторима.

Продължавайки по околовръстната магистрала, следващата природна забележителност, която не трябва да пропускате, е геотермалният район около езерото Миватх (Myvath). Гледката на заобикалящите го планини, които пушат отвсякъде, се помни за цял живот. Тук земята буквално кипи под краката, а миризмата на сяра се носи на километри. В района се намират и водопадите Dettifoss и Selafoss, заобиколени от лава и сняг, което прави пейзажа още по-сюрреалистичен.

 

Тук земята буквално кипи под краката, а миризмата на сяра се носи на километри

 

Величествената пустош и сурова природа продължават и в западната част на острова. Тук не пропускайте Snaefellsjokull National Park. Зад сложното за произнасяне име се крият много километри лунен пейзаж – полета от камъни от лава, покрити с жълтозелен мъх, обвити с мъгла и пара, в подножието на активен вулкан и ледник.

Това вълнуващо място се смята за един от седемте големи енергийни центрове на земята и му се приписват различни мистериозни сили.

 

Гледката от ледените късове, които плуват във водата и навлизат в океана,
е неповторима

 

Не случайно вярата в „малките хора“ е дълбоко вкоренена сред жителите на острова. Напишете „елфи“ и „Исландия“  в Google  и ще получите над 846 000 линка, почти тройно повече от броя на населението на страната.

Същевременно според анализатори на The Guardian, проучвали удовлетвореността на гражданите от жизненият им стандарт, средната продължителност на живота и екологичната среда, исландците са най-щастливите европейци. Тук има най-много шахматисти на глава от населението, няма армия а полицията е невъоръжена. Телефонният номер на премиера е в телефонния указател, и то по азбучен ред.

За любителите на бирата – тя е била забранена в продължение на 75 години, и употребата и е разрешена едва след 1989 година. Извън заведенията се продава само в специализирани магазини между 16 и 18 часа вечер. За сметка на това водата е най-чистата в световен мащаб, като пара и топла вода се доставят директно от природните гейзери и горещи извори, които изобилстват.

И накрая – Северното сияние, главната причина, която ни заведе там. Зелената светлина огрява като дъга цялото небе, разделя се и се разлива пред нас. Най-изумителното природно явление, което съм виждал в живота си                                                         (https://www.youtube.com/watch?v=dGQ7EZs5xu8)

Нашето пътуване ще свърши скоро, и ние сме длъжни да се върнем у дома…“, пеят „Solstafir”, една от най-популярните рок групи тук. Връщаме се обратно, но част от нас остава тук, сред красотата на северната природа.


 

Един коментар към “Исландия – земя отвъд реалността”

Отговори
  1. Невинен казва:

    Добре сглобен материал от няколко интернет страници от човек, който не е стъпвал в Исландия.

Вашият коментар