Инициатива в памет на Уилис Кановър

Брой № 3 (31) / юни 2015, Имуномодулатори, профилактика и антиоксиданти

Американският джазов журналист Дъг Рамзи подхвана инициатива за издаване на пощенска марка (или блок), посветена на знаменития радиоводещ Уилис Кановър (1920-1996). В момента цялата джазова общност в света има възможност да лобира за благородното намерение пред Пощенската служба на САЩ. Могат да се включат и онези българи, които помнят предаването Time for jazz на V.O.A., или поне са чували за неоценимата му роля при пропагандирането на джаза отсам желязната завеса. Адресът е: www.thepetitionsite.com

 

Предаването на Уилис Кановър The Voice of America Jazz Hour започва на 31.12.1954 г. и изиграва много важна роля за популяризирането на джаза в Европа, но главно в източната му част, която е под опеката на Кремъл. След падането на Берлинската стена то е трансформирано в The House of Sounds и продължава до смъртта на знаменития радиоводещ. Предавателите се менят непрекъснато, а в България радиовълните се ловят от Танжер през 50-те, Мюнхен през 60-те и най-близкия до нас в Кавала, Гърция през 70-те години. Емисиите, разбира се, са заглушавани, което принуждава меломаните да търсят най-различни начини, за да се доберат до познатия глас и предлаганата от него музика. При това те не съдържат нито грам политика или опит за идеологическо влияние. През 60-те и 70-те години Уилис Кановър е скъп гост на джазовите фестивали в Съветския съюз, Полша (наградила го с ордена „За заслуги към полската култура“!), Чехословакия, Унгария, но не и в България. Въпреки това радиоводещият познава най-добрите постижения на нашия джаз, а на 03.03.1984 г. започва цикъл от четири предавания, посветени на Милчо Левиев и неговата музика.

Инициативата на Дъг Рамзи има за цел да отстрани една досадна несправедливост. Парадоксът е в това, че по закон V.O.A. не може да излъчва програмите си на територията на САЩ, поради което в страната Уилис Кановър е почти непознат.


 

Вашият коментар