HOMO CIRCULUS: Wanted for crimes. Или кога ще дойде римският войник?

Брой № 3 (23) / септември 2013, Фенотипи при ХОББ и астма

Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са три гърненца с мед.

Алън Милн, „Мечо Пух”

 

Както днес за учените хора КК означава Коста Костов, така през 18-ти век L означавало Linnaeus. Карл Линей (1707-1778) е основател на таксономията (наука за класификации, гръцки taxis – ред; nomos – закон). Той публикува Systema Naturae през 1735 г., в която са описани 4 400 животински и 7 700 растителни вида. Линей въвежда биномния начин за тяхното изписване.

Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през: Homo habilis – сръчния човек, H. erectus – изправения човек, H. Neanderthalensis, H. sаpiens – мъдрия човек, H. faber – правещия човек, H. ludens – играещия човек…

Аз ще пиша за Homo circulus – кръговия човек, човекът на кръга около политиците на властта. Много преди това в „Теория на кръговете” бащата на геометрията Евклид описва кръга като най-симетричната форма, с най-голяма повърхност в сравнение с квадрата, елипсата, правоъгълника и други форми. От философията на Ксенофан и Парменид и от Витрувианския човек на Леонардо да Винчи знаем, че сферата и кръгът са геометрията на духовното.

Но не и в България, където кръговeте, обръчите (и бухалките) са символи на скритата алчна власт (крипто-клептокрацията), наричана още мафия, олигархия. Таксономично се знае, че Homo circulus съществува глобално – през май 2011 г. Движение на възмутените (Los Indignados) испанци протестира срещу банкерите и политиците и през октомври обхвана стотици хиляди хора в повече от 90 страни по света. И в България повече от 20 години Homo circulus е епифеномен на политиката, но юридически той не е наказван. „И се достига до абсурдната ситуация някой да каже за него или нея: „Такъв човек изобщо не съществува!” – както, по друг казус, пише Константин Павлов в своите „Записки 1970-1993”. Нещо като „Това не е лула”, написано до „Лулата”, нарисувана от белгийския сюрреалист Рене Магрит.

Реалност, в която забравяме геометрията на духовното и влизаме в геометрията на властта. Телевизионен журналист наскоро  нарисува триъгълник в кръга и в интервю запита президента Плевнелиев: „Сега си говорим за кръгове, зависимости, срастване на бизнес и политика. Защо? Как си го обяснявате?”

Президентът отговори: „Да, каците с мед са три. Едната е държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата е приватизацията. Така че, те са три и формират триъгълника.”

Помислих си, че така ще бъде, докато триъгълникът на властта – Президентство-Народно събрание-Министерски съвет – не се интересува от европейския триъгълник на знанието – образование, научни изследвания и иновации. И от кръговете на Архимед, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза в Magna Graecia.

Не трябва да оставяме политиката в ръцете на Homo circulus, трябва да се разрушат tight junctions* между Homo circulus и политическите партии – повече от два месеца скандират протестиращите пред триъгълника на властта. И в „марш Орешарски!” по пътя София-Варна и край морето на резиденция “Евксиноград”.  

Noli turbare ciculus meos (Не чупи кръга ми)** – в хор отговарят Кръговете на БСП-ДПС-Атака, ГЕРБ, „България може”, „Обединена България”, Реформаторския блок, „новите леви” и дурги партии, движения, форуми, платформи, възбудени от феромоните на протестиращите. Ако не спрем песента на Кръговете, ще продължаваме да се въртим в сirculus vitiosus – омагьосания кръг на безизходността.

Тази българска „практика на кръговете” е прилагана успешно от неевклидовите политици и в други страни. Дни преди президентските избори през 2004 г. в САЩ журналист писа в New York Times: „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, ба­зираща се на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим.“

Казано с други думи:

Ние танцуваме в кръг и предполагаме,

но тайната стои в средата и знае. (Робърт Фрост)

„Следователно въпросът, който можем да си поставим е: в една ситуация от този род, каква е възможността да си възвърнем като обикновени граждани правото да се съобразяват с нас?” – каза наскоро в италианския вестник „Република” историкът Лучано Канфора в диалог за властта на новите олигарси.

_______

*Плътни връзки – на английски, zonulae occludentes – на латински. Спомняте си, нали – те, заедно с адхерентни връзки, дезмозоми и нексуси (връзки клетка-клетка), фокални адхезивни контакти и хемидезмозоми (връзки клетка-екстрацелуларен матрикс), са многофункционални контактни образувания, обобщено наричани адхезиозоми (виж Клетъчна биология. Част I  – учебник за студенти по медицина, стоматология и биология, Варна, 1996).

** Думи на Архимед към римския войник, който го убива малко след като ги е изрекал.


 

Вашият коментар