EVVIVA РАЙНА КАБАИВАНСКА!

Un tributo per prima donna assoluta

 

На 15 декември 2014 г. великата оперна актриса Райна Кабаиванска празнува своя 80-годишен юбилей.

 

„Днес видях Д.Г.“ – написал в дневника си Иван Вазов. Когато през 1998 г. За първи път отидох да работя в Института по невробиология в Рим, написах в писмо до мои приятели: „Днес се срещнах с Р.Л.М. – носител на Нобелова награда за медицина.“

През 2002 г. в Модена се проведе международен симпозиум, посветен на Рита Леви-Монталчини. Знаех, че в този град живее Райна Кабаиванска – prima donna assoluta на съвременната опера. Знаех, че е родена през 1934 – годината на бургаските таланти: пианистката Олга Шевкенова, театралният падагог и режисьор Димитрина Гюрова-Савова, поетът Христо Фотев, артистът Хиндо Касимов, художниците Иван Кожухаров и Любомир Йорданов.

Родена на 15 декември в Бургас, в центъра на града, на улица „Богориди“ 4 – дете на гимназиална учителка и известен ветеринарен лекар, писател и бохем, често посещавал Гражданския клуб на „Богориди“ 18, където е работил баща ми. Знаех, че след това са живели до храма „Св.Св. Кирил и Методий“. „Бургаският плаж е най-силният ми спомен от детството“ – след години си спомня Райна Кабаиванска. И продължава: „Спомням си мъчителните и прелестни часове, когато чаках майка ми да се върне от училището. На площада полека се утаяваше вечерта… Отдалеч разпознавах мотоциклета на баща си, купил го беше на старо и имаше необикновен гръмовит характерен глас в общо взето тихия град. Срещу нас беше къщата на Любомир Бодуров, който тогава още не беше певец. Спомням си и вечерите на плажа. Те бяха светли и спокойни вечери от края на лятото. Баща ми имаше много приятели тук… В такава вечер те печаха прясно уловената риба. А в морето съвсем близо се люлееха дини – така ги изстудяваха“.

Известната днес певица завършва оперно пеене и пиано в Консерваторията в София. Печели стипендия, заминава за Италия и става най-виртуозното belcanto на света – триумфира в Ню Йоркската опера „Метрополитън“, миланската „Ла Скала“, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Националната опера в София…. Пет пъти е обявявана за най-популярна личност и два пъти за музикант на годината в Италия. И разбира се – почетен гражданин на Бургас. През 2000 г. Венеция я дарява с Голямата награда „Един живот, посветен на музиката“. Президентът на Италия я прави Кавалер на ордена на Италианската република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството.

Известен е основаният от нея през 2001 г. майсторски клас в Нов български университет в София – българо-италианският й проект „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена“. И Фондът „Райна Кабаиванска“, който дава стипендии на надарени певци в България и чужбина.

Така, през 2002 г. в Модена, като бургазлия имах основания да се опитам да се срещна с Райна Кабаиванска. Но куражът не ми стигна, остана за друг път да напиша „Днес се срещнах с Р.К.“.

Д-р Георги Чалдъков

Послепис

Здравей, приятелю,

Есето ти ухае наистина на море, на Бургас, на бохемския му дух и Тя – Голямата Райна Кабаиванска („каба“ и „ски“ към името си – как само го е натаманил онзи далечен чешит баща й д-р Ячо Кабаивански) вече е съвсем наша и истинска бургазлийка.

 

Д-р Дичо Палазов

Бургас, 14 декември 2014


 

Вашият коментар