Десет години стигат

Брой № 4 (57) / септември 2020, Поведение при инфекции на горни и долни дихателни пътища в детска възраст.
Поведение при инфекции на горни и долни дихателни пътища в детска възраст.

Поведение при инфекции на горни и долни дихателни пътища в детска възраст.

Януари 2020

Във Франция, Унгария, Чехия, Гърция, Чили, Ирак, Иран, Тунис, Хонгконг, Ливан… стотици хиляди хора са на площадите и улиците – протестират срещу високите данъци, корупцията и несправедливостта.

 

В България продължава колективната агорафобия (гръцки, страх да си на площада и други открити места). Ние нямаме колективна съпричастност, съдействие, сътрудничество, състрадание, съгласие, съединение – дефицитът на „съ-…“ поражда бездушие, безразличие, безчувственост, безсърдечност, бездействие – нашата „без-“ психопатология е все още нелечима. Наивни, необразовани и бедни, удобни сме за прелъстявани-и-изоставяни от наши и чужди политици.

 

„Ние самите сме нашето наказание” – като че ли за нас го е казал мъдрият римлянин Марк Теренций.

 

Господа депутати, министри и президенти, „докога ще злоупотребявате с нашето търпение?“ Запомнете:

1. „Доброто и сигурността на хората е най-висшият закон“ – спазвайте го!
2. Алчността и агресията говорят, когато вие ги прикривате, а ние мълчим.
3. Пазете здравето и живота на хората, както пазите вашето и на децата си!
4. Увеличавайте заплатите на учители, лекари, учени, полицаи…, както увеличавате вашите!
5. Наказвайте лакомията на политици и свързани с тях бизнесмени!
6. Спрете агресията в градове, села, дискотеки, училища, стадиони, пътища …!
7. Пресушихте България, замърсихте Я, окървавихте Я, обезбългарихте Я.
8. Ужасявам се още колко „много повече“ зло можете да направите, отколкото вече сте направили!
9. Без морална, образователна и съдебна стабилност не може да има политическа и икономическа стабилност и справедливост.
10. През 1932 г. в книгата си „The Wisdom of the Body (Мъдростта на тялото) професор Уолтър Кенън предложи концепцията за стабилност (homeostasis) на човешкия организъм. Докато някой напише книгата Мъдростта на политиката”, остава да се доверим на Зигмунд Фройд, че „Както в злото, така и в доброто, човекът може много повече, отколкото си мисли”.

 

Нека Ние, Гражданите на България, се вслушаме в мъдростта на Харуки Мураками*1: „Всички сме човешки същества, крехки яйца, изправени пред солидна стена, наречена Системата. Не трябва да позволяваме на Системата да ни експлоатира. Не трябва да позволяваме на Системата да придобие собствен живот.“  

 

През последните 10 години в България „Системата“ се нарича ГЕРБ.

 

Античовешко, твърде античовешко!*2

През 2019 г. по данни на НСИ са умрели 108 083 българи.

108 083 : 365 = 296 българи умрели дневно през тази година.

Сега пък няма вода за пиене и има мръсен въздух за дишане. И пак същият премиер, и пак – без един – същите министри и депутати.

Така, подобно на римския сенатор и писател Катон Стари, който завършвал речите си с: Carthago delenda est (Картаген трябва да се разруши), ще завършвам всяко мое есе с GERB delenda est. През 146 пр.н.е. Картаген е разрушен от римляните.

А ГЕРБ – от българите?

Отровното трио, Отровният квинтет и протестите – септември 2020

Докато не спрем да увреждаме живите
същества, ние сме още диваци.   

Томас Едисън (1847–1931)

 

За victima (латински – жертва) писах през август във „Виктимизация на протестите“, публикувано в някои е-вестници. Виктимизацията е явление на превръщане на отделен човек или група от хора в жертви на престъпления.

 

Първите видими „престъпления“ започнаха през юли, когато – „под очите“ на сградата на МС – се проведе брутално полицейско пребиване на млади участници в протестите. Последваха „омлети“ от яйца и домати, сервирани по входове, стени и прозорци на МС и Народното събрание (пренесено вече в най-голямата къща на българския комунизъм – поредна ирония с българската демокрация). Разнасяне на некрофилски символи – черни чували, бесилки, ковчези. Риби, изсипани пред сградата на МС – още една проява на Отровното трио – официален организатор на протестите. „Мафията вън!“, а изпращане на мафиотски послания за смърт в стил „Кръстникът“ на Марио Пузо и Франсис Копола, не на „ЕвроДикоф“, дал името на Триото.

 

На 17 август вечерта зъболекарката д-р Елена Мицева с двете си деца в колата се озовава на блокирания от протестиращи софийски бул. „Ситняково“. След като не е пусната, тя се опитва да премине и някои протестиращи брутално потрошават колата й. Кой човек с морална репутация няма да защити майчиния инстинкт и няма да укори агресията срещу майка и децата й?

 

„Най-информираният“ от Отровното трио обаче нарече майката „терорист“. Не, д-р Елена Мицева и децата й са жертви на протестиращи разбойници (имало едно време в България „Закон за… разбойничеството“ на правителството на Стефан Стамболов). Vox victimarum, vox Dei (Глас на жертви, глас Божи)*3

 

Сега „Двете Българии“*4 са дирижирани от Отровен квинтет (Триото, БСП, Раздорко Радев). А(р)ман от отровители! Особено след „диващината“ и на протестиращи, и на полицаи, проявена на 2 септември, обявен за „Велико народно въстание“ от Отровното трио. Какво ще стане след второто „Велико народно въстание“, проведено на 10 септември, знаят само посланиците – разбирайте, правителствата – на страните от Еропейския съюз, САЩ и Великобритания и  представителството на Европейската комисия в България, до които Отровното трио изпрати Отворено писмо.

 

Аз им изпратих Моето писмо: Love of knowledge is a good thing. The uprising in present Bulgaria is a bad thing. (Любознанието е добро нещо. Въстанието в настояща България е лошо нещо.)

 

Необходима е, разбира се, промяна на парадигмата (paradigm shift*5)  – от олигархична и задкулисна към антивиктимогенна и некорумпирана политика, постигната с диалогичен, ненасилствен, а не с „радикален“, въстанически подход, напомнящ октомври 1917 и септември 1923. Но за това е нужна „Велика душа“ (Махатма – на санскрит), която става „Баща на нацията“, накратко – Махатма Ганди.

 

Повече от два месеца протести за оставка на Премиера и Прокурора, но политическото меню остава АДски отровно и тератогенните фактори*6 продължават да действат в българската политика: КН, ММ, ББ, ЦЦ, РР, „Да, България!“, „Има такъв народ“…

 

Какъв народ сме, Минке, какъв народ…“ (Димитър Талев). Водени от фолклора „от две лошотии, по-малката лошотия е добротия“, гласуваме пак и пак за по-малката лошотия. Затова в България властват лошите – какокрация, последвана от какистокрация – власт на най-лошите.

 

Cui bono, Cui prodest (В чия полза) са протестите? Когато парите сменят собствениците си (леля Ванга), се сменят собствениците на властта и медиите – сменят се и криптократите (скрити властници, наричани често задкулисие и паралелна държава)*7.

 

Важнослов 

През 1932 г. в книгата си The Wisdom of the Body (Мъдростта на тялото) професор Уолтър Кенън предложи концепцията за стабилност (homeostasis) на човешкия организъм. Докато някой напише книгата Мъдростта на политиката”, остава да се доверим на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто, човекът може много повече, отколкото си мисли”.

 

И на  Христо Фотев:

Не на площадите – а в нашите души 

Тя – Свободата – се изгражда и руши.

 

 Забележка: Редакцията на INSPIRO не се солидаризира с всички констатации на автора, изложени в текста, но уважава мнението на всеки сътрудник на списанието.


*1 Японският писател Харуки Мураками е автор на романа „1Q84“ – напомня за Джордж Оруел и неговата книга „1984“ (цифрата 9 на японски се произнася като буквата Q).

*2 Перифраза на „Човешко, твърде човешко“ на Фридрих Ницше.

*3  Matthew L. Lamb, Solidarity with Victims: Toward a Theology of Social Transformation. New York, Crossroad, 1982.

*4 Las dos Españas (Двете Испании), описани от Антонио Мачадо, доведоха  Гражданската война в Испания през 1936–1939 г.

*5 Описана в книгата „Структурата на научните революции (The Structure of Scientific Revolutions. 1st edition, University of Chicago Press, 1962) на Томас Кун. Там е написано: „Новата парадигма трябва да бъде не само различна, но и по-хубава“. Без научни знания за езикознание, иска ми се от съчетанието на думите „граждани и „раждане“ да става „изграждане“, креативно – не въстаническо – разграждане – ключови думи на свободата и демокрацията.

 *6 От гръцки teratos – уродство, тератогенни фактори са тези, които причиняват дефекти по време на вътреутробното развитие на човешкия ембрион. Съответно, политическата тератология е наука за аномалиите в българската политика.

*7 Власт във властта (гръцки – kratos en kratei), държава в държавата (латински – status in statu), дълбока държава (английски – deep state).


 

Вашият коментар