Да живеят хората по-дълго и по-добре

Брой № 2(10) / юли 2010, Най-доброто от III Конгрес на БДББ

 

Интервю с Илиана Паунова – изпълнителен директор на фармацевтична компания GlaxoSmithKline – България

 

GlaxoSmithKline – България, е платинен спонсор  на III конгрес на БДББ

 

 

Какво от детството и семейството подхранва най-силно Вашата носталгия и въображение?

Имах много щастливо детство, пълно с игри и дълги ваканции на морето. Много съм благодарна на родителите си, които винаги са ме подкрепяли и от най-ранна възраст са ме оставяли да вземам самостоятелни решения. Имам сестра, която за съжаление виждам по-рядко отколкото ми се иска.

Съпругът ми е водещ специалист по фирмена култура и организационно поведение. На него дължа невероятно много за баланса в живота си. И двете деца, като съпруга ми, избраха академична кариера в областта на организационното поведение и когнитивната неврология.

Любим писател и литературен герой?

В свободното си време обичам да чета книги и сравнително по-рядко гледам филми. Трудно е да определя едно любимо произведение, но ще спомена „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс (филмът по книгата е също учудващо добър), книгите на Дж. Д. Селинджър, който за съжаление на милионите си фенове почина през януари тази година, без да публикува нищо през последните 50 години. В зависимост от настроенията си понякога се връщам към класиката или с удоволствие откривам добри нови автори като Карлос Руис Сафон или Дж. М. Кутси, а понякога съм на вълна фентъзи. Със съвременния начин на живот, електронната поща води в класацията за най-четени „произведения”, но намирам време да следя “Harvard Business Review” и “National Geographic”. Задължително има и поне една книга на нощното ми шкафче – в момента чета „Летене без инструктор” – автобиографичен роман на големия детски писател и разказвач Роалд Дал.

Имате ли специални интереси в областта на музиката? Кой е най-великият музикант за Вас? Кое е вашето голямо музикално вдъхновение?

И аз, и цялото ми семейство сме големи почитатели на музиката. Слушаме различни жанрове – класика, автентичен фолклор, испанско и португалско етно, рок и джаз, като разбира се, имам предпочитани изпълнители. Като истинско музикално явление, на което бяхме очевидци, бих определила Pink Floyd. Много съжалявам, че не можах да отида на последната съвместна изява на групата през 2005 г. – това беше благотворителният концерт, организиран от Боб Гелдоф. През 2007 г., обаче, имах щастието да присъствам на концерта на Роджър Уотърс в Прага, който беше впечатляващ. Този сезон беше богат на събития на музикалната сцена в столицата – имахме възможността да чуем концертите на AC/DC и на Боб Дилън. Всички с нетърпение очаквахме концерта на сър Елтън Джон в София, а той надмина и най-смелите ни очаквания и доказа, че не случайно е един от най-именитите съвременни музиканти. Класическата музика също е семейна страст и рядко пропускаме концерти – истинско удоволствие беше да слушаме през последния сезон Людмил Ангелов в серия от концерти, посветени на творчеството на Шопен.

Как бихте променили съвременна България, за да пребъдем физически и духовно? Мислите ли, както мислят някои филантропи, че от България трябва да се махнат българите, за да се придвижим напред?

Темата е изключително интересна и актуална, но предпочитам специалистите в областта на обществените науки да коментират българския характер. Горещо бих препоръчала едно публикувано съвсем наскоро проучване „Ценностите на българите (Съвременен портрет на европейски фон)”1, което дава много обективна оценка на базата на резултатите от „Европейското социално изследване” – това е европейски проект, в който участват над 43 000 респондента от 21 държави. Изследването показва редица особености на българската ценностна система и национален дух, които са не само интересни, но и драматично важни за съдбата ни като нация.

Дълбоко вярвам, че ние българите, и най-вече нашите деца, ще можем в собствената си държава да изразим големия интелектуален потенциал, който имаме и ще се заредим с повече оптимизъм за бъдещето си.

Какво е ГлаксоСмитКлайн за вас? А за пулмологията? За пациентите?

ГлаксоСмитКлайн е компания, която всеки ден препотвърждава, че следва мисията си да помага на хората да живеят по-дълго и по-добре. Много ми се иска тук да подчертая, че това не са някакви кухи фрази или добре звучащи клишета. Всички, които работят с нас или са близо до нас, знаят, че тази мисия ежедневно ръководи живота ни като фирма. Това е единствената компания, която активно участва с ключови разработки в проекти едновременно и по трите глобални приоритета на СЗО – туберкулоза, СПИН и малария. Нашият успех се гради както на широкото ни портфолио от иновативни продукти, така и на факта, че всеки от нас вярва в каузата да помагаме на пациента. Етичните стандарти, които спазваме, качеството на лекарствата, които имаме и които предстои да бъдат регистрирани, и най-вече екипният дух правят компанията един от най-желаните работодатели. Взаимоотношенията ни с лекарите, фармацевтите и пациентите са изградени на доверие и професионализъм, което е абсолютен императив, за да поддържаме дългосрочно репутацията на стабилен и отговорен партньор.

В респираторната област имаме дългогодишна история и традиции, едни от водещите продукти на пазара в момента и амбициозни планове за бъдещето. Както беше показано от проф. Малкълм Джонсън по време на Конгреса на БДББ, в тази област имаме 19 лекарства в клинични проучвания. Не мога да не използвам случая да изразя гордостта си, че имахме възможността да подкрепим и да участваме в това събитие. Целият конгрес беше на изключително високо ниво и доказа забележително международно присъствие и признание към съсловието.

И накрая, тъй като често ме питат как се чувствам като един от малкото икономисти във фармацевтичния бранш, имам любим анекдот за връзката между професиите : Лекар, архитект и икономист спорели коя е най-древната професия.

Лекарят казал:

Най-древна е медицината, защото Господ е създал Ева от реброто на Адам.

Архитектът го оспорил:

Но преди това Господ е съградил света от хаоса.

Накрая се изказал икономистът:

А кой мислите, че е създал хаоса?

Най-хубавото в нашия екип е, че заедно работят и се допълват много професии и фокусът за всички нас са хората.

Въпросите подготви Коста Костов

 

__________

1 Паунов, Марин, „Ценностите на българите (Съвременен портрет на европейски фон)”, Университетско издателство „Стопанство”, София, 2009

 


Автор: Доц. Коста Костов, научен ръководител на медицински център InSpiro, главен редактор на списание InSpiro.


 

Вашият коментар