Да живееш с ХОББ: Сексуалност и ХОББ

ХОББ засяга много области на живота и сексуалността е една от тях. ХОББ засяга физическото здраве – вие може да имате затруднено дишане, когато имате интимни отношения. ХОББ засяга емоционалното здраве – може да се почувствате тревожност, депресия  или самота. Много хора с хронична обструктивна белодробна болест (и техните партньори) са нервни заради секса. Като следвате тези съвети, можете да се насладите на сексуална интимност и да намерите форма да усещате партньора си по-близък.

 

Болният с ХОББ рано или късно ще изпита недостиг на въздух по време на сексуална интимност. Малка част от хората с ХОББ могат да управляват пристъпите на задух чрез използване на бронходилататор преди или по време на сексуалните отношения. Въпреки това, за повечето хора с ХОББ страхът от пристъп на затруднено дишане може да доведе до избягване на сексуалната активност или неспособност да се поддържа сексуалната възбуда. Партньорът без ХОББ може да повярва, че да се въздържа от сексуална активност е от полза за партньора с ХОББ. Напротив, възобновяването на интимността и близостта с партньора може да помогне за намаляване на самотата и изолацията на болния с ХОББ.

Какво трябва да имате предвид за ХОББ и сексуалността:

• ХОББ не намалява сексуална способност; а само честотата на сексуалната активност, която е ограничена, както и всяка тежка физическа дейност.

• Физическото усилие, необходимо за полов акт, е приблизително равно на това, което се изисква, за да се изкачи едно стълбище в нормален ритъм.

• Започването на тренировъчна програма ще ви помогне да се установят възможностите на човека с ХОББ и същевременно ще спомогне за намаляване на задуха при активност.

• Резултатите от изследвания показват, че усилията, необходими за полов акт, не повишават кръвното налягане, пулса и честотата на дишане до ниво, което се счита за опасно.

• Лекарствата, специфични за вашите дробове, няма да повлияят на сексуалното ви желание, но въпреки това, ако приемате други лекарства (напр. антидепресанти ) е важно  да запитате вашия лекар как това може да повлияе на сексуалното ви желание .

• Някои промени в сексуалността не са свързани с вашето заболяване на белия дроб, а са нормални промени с остаряването. Така например, по-бавна ерекция и забавен оргазъм са нормални за по-късен етап от живота .

• Все пак повишеното физическото усилие налага да има адекватни почивки както преди, така и по време на сексуалните отношения. С други думи планираxте вашата дейност за най-добър час на деня и да има интервали за почивка по време на дейността, ако е необходимо .

• Почистете бронхиалните секрети преди сексуална активност.

• Планрайте сексуална активност веднага след използване на бронходилататор .

• Ако използвате допълнителен кислород при физическа активност, използвайте същото количество кислород по време на сексуалните отношения.

• Избягвайте сексуална активност веднага след обилно хранене, след употреба на алкохол, при неподходяща стайна температура или когато сте под емоционален стрес. Всички тези фактори само ще повишат вашата умора.

• Изберете сексуални позиции, за които е необходима по-малко енергия и при които се избягва натиска върху гръдния кош. Например, страничната позиция по време на полов акт е по-удобна и по-малко уморителна, отколкото долната позиция.

• Добре е здравият партньор да поеме по-активната роля, така че партньорът с ХОББ да усеща по-малко умора или тревожност.

• Избягвайте употребата на алергенни елементи в обкръжаващата среда (например парфюми, спрейове за коса ), които могат да предизвикат бронхоспазъм.

• Не забравяйте, че дори простото докосване, да бъдеш докоснат и да чувстваш нечия близост СА неща от съществено значение, които карат човек да се чувства обичан, специален и истински партньор в отношенията.

 

http://www.lung.ca/diseases-maladies/copd-mpoc/living-vivre


 

Един коментар към “Да живееш с ХОББ: Сексуалност и ХОББ”

Отговори
  1. Димитър Димитров казва:

    Полезна стаия, само че защо тези неща болният като мен от ХОББ (дори не съм сигурен дали това е ХОББ) трябва да ги научават от Нета, а не от лекарите. Освен две лекарства, за инхалация и драж, моя елкар нищо друго не ми предлага. А има какво, примерно дихателна рехабилитация. Добре че има Интернет човек да чете препоръките на западни медицински списания. Примерно никой не ми е препоръчал да приемам антиоксиданти, борещи се с увреждането на белия дроб. Независимо че се спори по въпроса за ролята на глутатион, един от най-мощните антиоксиданти в белия дроб, американска клиника предлага точии процедури за лечение с инхалиран глутатион. Немска клиника пък предлага лечение със стволови клетки и твърди че решава проблема.

Вашият коментар