Да познаваш себе си е началото на всяка мъдрост

Брой № 1 (34) / февруари 2016, Новости в респираторната медицина

С новия генерален директор Николаос Ксидиас на фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) – България, разговаря Коста Костов

 

Николаос Ксидиас

 

От м. ноември 2015 г. Николаос Ксидиас е новият Генерален Директор на GSK – България.

Той става част от GSK – Гърция, през 2003 г. и заема различни позиции в йерархията на структурата й. Преди да оглави българската операция в Компанията, г-н Ксидиас е изпълнявал функцията Директор „Ваксини, ХИВ и Редки болести”.

Никос е доказан в годините лидер, който се отнася с голяма страст към стратегическото планиране и реализацията на бизнес целите в организацията. В момента г-н Ксидиас е и зам.-председател на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Никос Ксидиас е бил Финансов директор в GSK – Гърция, и има опит на тази позиция и в Сърбия, като е носител на редица награди за отлични резултати в областта на финансите.

Бакалавър по мениджмънт и финанси от университета Oxford Brookes, Англия и Магистър по Финанси и счетоводство от Manchester Business School, Англия.

Женен, с две деца.

 

Кажете нещо за вашето семейство?

Женен съм и имам две дъщери – на 8 и 4 години. Те са моят абсолютен приоритет в живота и за мен е удоволствие да бъда заобиколен от женски умове! И смятам съпругата си за истинска героиня, защото успява да ме изтърпява през последните 17 години.

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

Да бъда летец… не успях много с реализацията на тази мечта, така че тя приключи с аварийно кацане!

Вие сте грък по произход. Какво прави един грък уникален сред другите европейци?

Имате предвид извън огромния публичен дълг, предполагам? Мисля, че гърците притежават уникален начин да се наслаждават на живота чрез и във всеки един момент… нощ и ден… понякога може и да попрекалим, но то е част от чара ни.

Какво от детството и семейството подхранва най-силно Вашето въображение?

Краят на учебната година и отиването на лятна почивка със семейството ми в къща край морето, която наемахме. Връща много спомени с любими близки и приятели и истината е, че връщайки се назад към тези дни, нещата бяха по-лесни и истински.

Ако трябва да кажете три неща за Гърция, с които бихте искали да ме впечатлите, кои ще са те?

Слънце, море и култура. И храна, разбира се.

Какво ви прави добро впечатление в България? А кое лошо?

Истински съм впечатлен от уменията, отдадеността, страстта и професионализма на хората в България. Те са изключителни и аз наистина се възхищавам на това. Това, с което не мога да свикна и да се примиря все още, е студеното време, което не е нормално за един грък. За щастие, пролетта наближава.

Любим писател и литературен герой?

Един от любимите ми е Мимис Андрулакис, съвременен писател, който пише основно политически книги.

Какво четете и гледате в последно време?

Чета книга за живота на Елефтериос Венизелос, който може би е най-великият политик либерал, управлявал Гърция в първите три десетилетия на 20 в.

Последният филм, който гледах, е „Игра на кодове”, който разказва за живота на Алън Тюринг – британският учен, успял да декодира немските комуникации през Втората световна война.

Като цяло имам страст и афинитет към съвременната история, така че повечето книги, които чета, и филми, които гледам, са около тази тема.

Имате ли специални интереси в областта на изкуството? Кой е геният за Вас?

Всъщност изкуството е моя страст, заедно със спорта – основно бягане и баскетбол. Свиря на акустична и електронна китара и малко на пиано. Преди много години даже свирех в една група. За мен гений е Роджър Уотърс – басист и основен двигател на креативния дух на Пинк Флойд.

Каква музика слушате?

Класическа рок музика, основно от 70-те години на миналия век. Сериозно привързан съм към музиката на Пинк Флойд, която, вярвам, ще стане класическата музика на следващия век. Един от важните моменти в живота ми бе, когато видях за първи път „Стената” на концерт.

Никос Казандзакис ли е емблемата на Гърция или бихте посочили още някой?

Определено Казандзакис е емблема за Гърция. Въпреки това аз бих гласувал за Одисеас Елитис – поет, награден с Нобелова награда за литература, който посредством своите произведения изразява с огромна страст истинския дух на Гърция.

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа? Назовете един съвременник който бихте посочила на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Не мога да се въздържа да не цитирам един древен грък, чиято философия остава незаменима през вековете за много хора. Един от най-известните му цитати е „Да познаваш себе си е началото на всяка мъдрост” – нещо, което лично аз изповядвам и е моето отношение към живота.

Какво бихте променили в Европа, за да пребъде физически и духовно?

Определено смятам, че трябва повече единство. За съжаление през последните години основните идеи и идеали на Европейския съюз бяха повлияни по някакъв начин от различни социални и финансови събития. Това, според мен, доведе повече до индивидуална изолация на държавите-членки, вместо до силно единство, което е в основата на духа на ЕС. Истински се надявам, че в края на краищата този изпълнен с трусове период ще укрепи Съюза, вместо допълнително да го отслаби.

Каква трябва да е според Вас професионалната квалификация на един ръководител на фармацевтична компания като ГлаксоСмитКлайн?Лекар, икономист или с друга хуманитарна професия?

Според мен няма особено значение. Лидерството не се движи от образователни квалификации, а по-скоро от основни качества и умения, които определени хора притежават и са способни да доразвият още повече в кариерата си. То е движено от комбинация на интелигентност, (основно емиционална) ловкост, самоосъзнаване и умението искрено да ангажираш хората около визия и конкретни цели.

Какво е ГлаксоСмитКлайн за Вас?

Моят втори дом. Израснах професионално в GSK и се чувствам благословен от този факт. Това е едно прекрасно място, в което работиш със страхотни хора и имаш непрекъснати възможности да се учиш и израстваш професионално. Винаги съм се чувствал горд, че работя в тази компания. Срещам същия дух и в колегите си в България, което ме мотивира още повече.

Какви са новините, които искате да споделите с пулмолозите?

Винаги има новини около GSK, особено в респираторната област, в която  ние сме лидери от въвеждането на Ventolin през 60-те години на миналия век до днес, когато имаме едно ново, отлично портфолио от иновативни терапии. Респираторната област продължава да бъде от изключителна важност за компанията, тъй като ние осигуряваме около 1/3 от медикаментите за пациенти с белодробни заболявания в световен мащаб. Поради тази причина ангажиментът ни да продължим инвестициите си в тази сфера ще е още по-голям. И като доказателство за това – от 2014 г. до момента имаме повече нови продукти в областта, отколкото общо за последните 15 години. Последният, който се очаква да бъде достъпен за пациентите в България през 2017 г., е Nucala (mepolizumab) – първото и единствено одобрено към момента моноклонално антитяло, което таргетира анти-интерлевкин 5 (anti-IL5) като допълващо лечение за тежка рефрактерна еозинофилна астма при възрастни пациенти1.

Ако трябва да кажете едно изречение на българите, кое е то?

България има още много нереализиран потенциал  и хората трябва да вярват в нейното икономическо, социално и културно развитие.

 

1 http://www.gsk.com/en-gb/media/press-releases/2015/gsk-receives-european-marketing-authorisation-for-nucala-mepolizumab-in-31-countries/

 


 

Вашият коментар