Близкоизточен респираторен синдром

Правителството на Южна Корея обяви спешен план за овладяване до края на седмицата на епидемията от вируса на Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), от който починаха седем души, а десетки са заразени, предаде Франс прес.

 

През изминалата нощ са регистрирани осем нови случая на заразяване, с което общият брой на заразените с БИРС става 95 души от първия регистриран случай на 20 май на мъж, завърнал се от Саудитска Арабия и други страни от Залива.

Последният смъртен случай е 68-годишна жена, която е била в контакт с пациент в болница в Сеул на 27 и 28 май.

Здравното министерство подчерта, че всички заразени са свързани с болници, пациенти или медицински персонал и че починалите вече са били зле със здравето.

През последните две седмици южнокорейците масово се отказаха от посещения на киносалони, спортни срещи и други публични събития от страх да не влязат в контакт с носители на вируса.

Над 45 000 чужденци, предимно китайци, анулираха престоя си в Южна Корея през първата седмица на юни.

На среща с представители на здравните служби и.д. премиер Чхои Кюн-хуан призова за незабавни и съгласувани усилия за ограничаване на отрицателното въздействие на епидемията от БИРС върху икономиката и обществото. „Решихме да задействаме голям план за действие с цел тази седмица да се сложи край на епидемията от БИРС“, добави той, без да даде подробности.

Около 2900 души са под карантина у дома или в болници, а близо 2000 училища са затворени. Екип на Световната здравна организация пристигна вчера в Сеул да помогне на местните здравни власти.

Над 20 страни са засегнати от вируса, за който няма ваксина или лечение. В Саудитска Арабия над 950 души са били заразени от 2012 г., а 412 са починали.

На среща с правителството в Сеул президентката Пак Гън-хе призова сънародниците си да не се поддават на паника. „Безпокойството на хората е разбираемо, но се надявам, че те няма да се поддадат на паника и ще сътрудничат на властите, в противен случай това може да подкопае икономиката на страната“, отбеляза тя. По думите й правителството „може да постави разпространението на епидемията под контрол“, тъй като всички случаи на заразяване са станали в болници.

Пак Гън-хе възложи на ресорните министри „да вземат всички възможни мерки за минимизиране на отрицателното въздействие на БИРС върху икономиката на страната“.

 

Министерството на здравеопазването на Република Корея съобщи за 14 нови случая на заразяване с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром /БИРС/, с което броят на заразените стана 122-ма, предаде агенция Ройтерс.

Сред заболелите има бременна жена, която се е заразила в спешно отделение на болница в Сеул, свързана и с други случаи на заразяване. Родителите на бременната жена също са дали по-рано положителен резултат за БИРС, уточнява здравното министерство. Състоянието на жената е стабилно.

Съвместна мисия на Южна Корея и Световната здравна организация препоръча вчера училищата да отворят врати, тъй като е малко вероятно оттам да се разпространява вирусът, докато училищните съвети препоръчаха още училища да бъдат затворени.

Република Корея стана втората в света страна по количество на потвърдени случаи на заболяване от БИРС след Саудитска Арабия, където от 2012 г. са се заразили над хиляда души. Коронавирусът засегна 23 страни, включително Йордания, Катар, ОАЕ, Тунис, Великобритания, Германия, Италия и Франция. Официално са потвърдени 1271 случая за заразяване на хора, а починалите са най-малко 448.

 

What is Middle East respiratory syndrome (MERS)?

Middle East respiratory syndrome (MERS) is a viral respiratory disease caused by a novel coronavirus (MERS‐CoV) that was first identified in Saudi Arabia in 2012. Coronaviruses are a large family of viruses that can cause diseases ranging from the common cold to Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).

Повече информация можете да намерите на сайта на Световната здравна организация http://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/faq/en/


 

Вашият коментар