Белодробният карцином – молекулярен и персонализиран

Брой № 2 (40) / април 2017, Белодробен карцином

Пролог от гостуващия редактор

 

 

Да си гостуващ редактор е все едно да си тайно влюбен в жената на приятел, комуто отиваш на гости, и въпреки че носиш цветя и вино, все не намираш думи да ги поднесеш от страх да не прозвучат издайнически. С други думи, гостът е загрижен повече за интонацията, отколкото за съдържанието, повече за метафората, отколкото за смисъла, и тъкмо в това, струва ми се, е неговото, макар и преходно, очарование. InSpiro е възлюбената на Коста-Костовата душа и едновременно моя интелектуално-художествена слабост, затова докато съм жив, ще продължавам да се укорявам, че и за „цветята“, и за „виното“, които съм ѝ приготвил, не съм намерил най-съзвучните словосъчетания…

Този брой се взира в модерното битие на белодробния карцином. Насън злокачественият тумор ни се привижда като демоничен отломък от егоистичната ни същност, самодостатъчен аз на хора, отказали жертвената молитва на всички към всичко, болезнено нарастваща сетивност в орган, предопределен за обмяна, вместо за възприятия.

Разбира се, наяве забравяме как дишайки, мислим в сърцето си. Затова сциентичният патос на всички следващи текстове възгласява позитивизма на XXI век и неговите молекулярни парадигми. Геномният и протеомният образ на белодробния карцином в името на персонализираната онкологична медицина – този е лайтмотивът на броя.

Разбира се, ще става дума за медицина, основана на доказателства, и за придържане към нейните експертни препоръки като най-висок критерий за диагностична и терапевтична ефективност в онкологичната пулмология. Българската клинична онкология има нужда от такива интелектуални упражнения не толкова поради липса на национални практични ръководства, колкото заради вродената ѝ емпирична самонадеяност и отсъствие на всякаква светогледна нагласа да мисли и действа по експертни доказателства.

В смисъла тъкмо на тази философия за автори на броя са поканени най-уважавани национални експерти в областта на молекулярната патология и медицинската онкология. Текстовете им представят съвременните схващания за биологичните подтипове на белодробния карцином, предиктивните биомаркери за персонализиран избор на лекарствени стратегии, най-ефективните фармакодинамични модели за надграждане на традиционните цитостатици с инхибитори на клетъчни сигнални пътища или с имунотерапия. Съдържанието и цензът на всяка статия придава на броя стойност на учебен сборник за продължаващо медицинско обучение.

Отначало подозирам, че ще обвините пролога в своеобразен онкоромантизъм. Разбира се, романтизмът никога не е бил само интелектуално светоусещане отпреди два века, а всякога ще се преживява като самовъзпитание на сетивната ни душа за стилистиката на битието. Зависи от генерацията пулмолози; за най-младите съм сигурен (дано да греша), че неоромантизъм и анахронизъм са синонимни понятия.

Но InSpiro поначало тества вкуса за стил и жанрова принадлежност в българската респираторна медицина, затова избраникът за поет на броя е геният на полския романтизъм и на световната мистична лирика Юлиуш Словацки (1809 – 1849).

Някога романтизмът въстана с патоса да изкупи греховете на филистерството, тържествуващо в европейските култури. А модерното наше научно филистерство кой ще изкупи? От този брой ли да започнем?…

 

доц. д-р Димитър Калев, д.м. Варна, април 2017 г.


 

Един коментар към “Белодробният карцином – молекулярен и персонализиран”

Отговори
  1. jassa казва:

    Духовно извисено!Неповторим изказ на естет с неподражаемо въображение подредено логично.и предизвикващо изключителна възхита у читателя!

Вашият коментар