„Бариери“-те на Георги Баев

 

Галерия Арте откри своя нов сезон с  изложба на един от  най-магнетичните български творци – Георги Баев. Експозицията включва непоказвани до момента акварели от колекцията на семейството на художника. Това са творби от цикъла „Бариери“, който художникът разработва през 80-те години на XX век, безспорно най-силен и продуктивен период за автора. Ценителите на изящното изкуство имат възможността  да видят целия цикъл съхранен и въздействащ, така сякаш могъщата четка на художника до преди малко е разказвала върху белия лист. „Познатият  Георги Баев“  отново ще Ви изненада, ще Ви очарова, ще провокира сетивата Ви - поетично, нежно, но и вулканично мощно.

„Познатият Георги Баев на поетичната съзерцателност, на тишината и изтънчената лиричност  в тази изложба, като че ли е останал някъде в спомените, изместен от реални и иреални бариери, от една мощна експресия, в която стаената болка и самотният вик в пространството се срещат някъде между стремежа за свобода и преградите, които времето и самите ние носим в себе си.

Дълбока промисъл и озарение, съчетани с онова вътрешно творческо освобождение, в което цветът и рисунката са израз на свободната воля и свободния дух, правят от тази изложба позиция с висока нравствена, гражданска и неповторима естетическа сила.“ - сподели в словото си при откриването на изложбата акад. Светлин Русев.

Откриването на изложбата бе съпътствано от още една творческа проява, този път на сина – Иво Баев. Почитателите на художника откриха с изненада стихосбирката на сина –  „Баронг“ е поредното доказателство за  поетичния дух на фамилията, защото „Поетите са миналото на вулкана и бъдещето на въздишката…..“

Непознатите творби на Георги Баев могат да се видят в галерия „Арте“ (София, ул. „Г.С. Раковски“ 183 А) от 3 до 15 септември 2013 г.

 


 

Вашият коментар