БЪЛГАРИТЕ – БЕДНИ, БОЛНИ, НЕОБРАЗОВАНИ

Автор: д-р Георги Чалдъков

Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш,
е най-голямото незнание
.

Сократ

 

В тази статия ще споделя три писма, които получих наскоро, и един коментар.

Първо писмо:

“Центърът за демографска политика (ЦДП) състави класация на безумията в образователната и научната сфера, предназначена специално за новия министър на образованието, младежта и науката. Класацията визира проблемите от демографска гледна точка. “Надеждата ни е, че поне в края на мандата на това управление МОМН, ръководено от един доказан български учен и патриот, ще положи необходимите успешни усилия в полза на най-важната за бъдещето на България област от социалната практика“, казва председателят на ЦДП Искрен Веселинов.

Под номер едно в класацията е записано: България е първа по неграмотност в Европейския съюз (ЕС), според Европейската комисия (ЕК) 41% от учениците ни не са напълно грамотни. Според доклад на ЕК за 2012-2015 г. процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС. Неграмотните български граждани, по данни на ЦДП, вече са между 50-60%.

На второ място е: Интелигентността на нацията рязко намалява, по IQ ние вече сме след Монголия и Казахстан. В списъка от 113 страни по интелигентност ние сме едва на 47-мо място. У нас отличниците в училище са 2,8%, докато във Финландия са 14,5%, т.е. близо пет пъти повече.

Номер три в класацията е: Цели 38% от българчетата не завършват започнатото си образование, много въобще не са учили. Тези дни Регионалният инспекторат по образованието на МОМН в Русе обяви, че от 29 000 ученици само около 20 000 посещават училище. По-добра, а някъде много по-драматична, е картината в почти всички региони на България.

Под номер четири от ЦДП отбелязват: У нас няма равен старт, равни права и равни възможности в образованието.

От пета до десета позиция в класацията са записани още: Висшето образоване е комерсиализирано в безумна степен, агенти на ДС са ректори и министри. В България работи индустрия за фалшиви дипломи, има пазар на научни степени и звания;  Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) продължава да открива ненужни университети, произвеждаме ненужни „специалисти“. Съществува доказана корупция в държавното финансиране на научни изследвания. Най-бедната и най-неграмотната в ЕС страна постоянно и рязко увеличава студентските такси.”

Страшна статистика – завършва първото писмо, препечатано от Darik Newsletter (брой 2351 /4.02.2013).

 

Второ писмо

”Едва в началото на 2013 г. попаднах на реч на Алън Фостър Дълес от 1945 г. пред висши офицери от американската армия. Половин година преди представителни части на съюзниците – Великобритания, Съветския съюз, САЩ и Франция – да дефилират на Парада на победата в Берлин, шефът на ЦРУ представя план за войната срещу Съветския съюз и неговите сателити. И ако борбата срещу болшевизма е оправдана за мнозина, то речта показва и нещо друго – войната е и срещу народите на тези страни. За доказателство представям извадки от документа с гаранция, че не излизам извън контекста. Текстът намерих в Интернет; естествено, след него не открих потвърждение, но няма и опровержение.

“Ще свърши войната. И ние ще хвърлим цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Съзнанието подлежи на промяна. Незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ще намерим единомишленици и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята и необратимото угасване на неговото самосъзнание. Литературата, театрите и киното ще прославят най-ниските човешки чувства и страсти. По всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, всякаква безнравственост… Честността и почтеността ще се осмиват и ще се превърнат в ненужни отживелици. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще я разлагаме, развращаваме и лишаваме от чест. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: „Защита на правата на човека и гражданските му свободи.”

Тъкмо така и стана – завършва второто писмо.

 

Трето писмо

„На 2 февруари 1835 г. в английския парламент Лорд Томас Маколей представя проекта си, известен като Minutes on Indian Education. Накратко в него пише: “Аз обиколих цяла Индия и никъде не видях нито един просяк, нито един крадец – видях богатство и висок морал. Аз мисля, че ние няма да можем да завладеем хора с такива стойности освен, ако не разрушим основите на тяхното духовно и културно наследство. И следователно предлагам да заменим образователната система и културата им и индийците да започнат да мислят, че английската култура е хубава и по-голяма – и така Индия ще изгуби достойнството и родната си култура и индийците ще станат такива, каквито ние искаме – една наистина завладяна нация. Ние трябва сега да направим всичко възможно да формираме класа, която да бъде преводач между нас и милионите, които ние управляваме –  индийци по кръв и цвят, но англичани по вкус, по мнения, по морал и по интелект.”

Nihil novi sub sole – завършва третото писмо

 

Коментар

И пак си помислих за човешките права  – една от основните максимите на демокрацията и честото жонглиране с нея. Както и в други социални и политически доктрини, дяволът е (може би) маскиран в детайлите. Така в България има различни прояви на “дяволски” сценарии – един от тях иска да не се учи “Аз съм българче” на Иван Вазов, другият – да забравим кирилицата и да пишем на латиница, третият ни убеждава, че е нямало баташко клане, нямало турско робство, имало османско присъствие. За тях работят международни и локални think tanks,  метастазирали в „second hand” страни, като Албания, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Киргистан, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Черна гора. И България.

Това не е честно (That’s not fair)! – знаят го и капучино маймуните на американската изследователка Сара Броснан от Катедра по психология, Georgia State University, Atlanta, GA.

Любомъдри читателю, ако не се действа сега и дългосрочно за образованието и науката и за профилактиката на „българските” болести*, в следващите 20-25 години ще настъпи демострофа* (демографска катастрофа), в която Дамоклевият меч ще падне предимно над главите на българите – етносът, който дава името на страната.

Ужасно – България без българи!**

_______________________________________________

* За болестните аспекти на демострофата  пиша в „Демострофа. 100 000 : 355 = 281”.

** Има такъв сценарий на глобално равнище – Imagine Earth without people (Представи си Земята без хора) на Робърт Холмс, публикуван в английското списание New Scientist (12 октомври 2006). В него е описано какво ще се случи, ко­гато всички хора се прехвърлят на друга галактика – в лагер за екологично преобучение. Тогава безлюдната Земя ще започне да се възстановява от мръсотиите, направени от хората. Най-добра илюстрация на този сценарий е ви­дима и сега в местата около Чернобил след ядрения взрив. През първите няколко години след евакуацията на хората популацията на плъховете и мишките се увеличила много­кратно. „Аз – пише Робърт Холмс – не бях виждал вълк в Украйна, но видях много вълци в зоните около Чернобил, останали без хора”. И чул, че те казват: „Вълк за вълкa е човек” – ехо от „Човек за човекa е вълк”.

В този мрачен пейзаж, Imagine all the people living life in peace на Джон Ленън остава една утопична лирика.


 

Вашият коментар