Аз се фокусирам върху доброто

Брой № 2 (35) / април 2016, Идиопатична белодробна фиброза

Беседа с Методия Чадиковски, изпълнителен директор
на фармацевтична компания ROCHE, България

 

Методия Чадиковски

 

Методия Чадиковски е завършил медицина в университета в Скопие, Македония, и има придобита степен магистър по бизнес администрация от университета в Шефийлд. Заема поста генерален мениджър на РошБългария от юли 2010 година. Методия Чадиковски е работил като хирург преди да се насочи към кариера във фармацевтичната индустрия през 2000 година в представителството на РошМакедония.

През 2006 заема позицията генерален мениджър на Рош в Черна гора. Успехите му водят до по-големи отговорности и той се завръща в Македония в ролята си на Генерален мениджър на Рош.

През 2010 година д-р Чадиковски поема лидерството на още по-голямо подразделение в Рош и е назначен за Генерален мениджър в Рош – България. Неговите умения успяват да затвърдят лидерските позиции на фирмата на фармацевтичния пазар в България и днес още повече пациенти имат достъп до съвременно лечение на тежки заболявания като рак, ревматоиден артрит, анемия, хепатит. Това е и основният приоритет и удовлетворение на д-р Чадиковски – всеки нуждаещ се пациент да може да се лекува с лекарствата на Рош, които имат ясни доказани ползи в справянето с тези заболявания. След 16 години в компанията, за него основната мотивация за работата в Рош е да прави днес това, от което пациентите ще имат нужда утре.

 

Кажете нещо за Вашето семейство и корените Ви. Имате ли родствени корени в днешните граници на България?

Семейството ми е от град Дебър в Западна Македония, ние сме единствените Чадиковски в Македония. В днешните граници на България нямам корени, а много скъпи приятели.

 

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

Винаги, още от дете съм искал да бъда лекар, хирург по-точно. Това ме накара да следвам медицина и да работя известно време като хирург в Скопие.

 

Любим писател и литературен герой?

Любим писател ми е Габриел Гарсия Маркес и неговата книга “100 години самота”. Сега, за съжаление, рядко имам време да чета художествена литература, повече време отделям на книги за лидерство и други области от ефективните взаимоотношения.

 

Имате ли специални интереси в областта на изкуството? Кой е геният за Вас?

В изкуството проявявам интерес към архитектура и живописта. Може би под влиянието на баща ми, който е архитект, но винаги е рисувал. Той също така е работил и по сценографията на някои известни театрални постановки. Аз пък едно време участвах дори в състезания за фигури от пясък и глина. Дори имам две награди – едно първо място в Македония и едно 4-то място от състезания в тогавашна Югославия.

 

Каква музика слушате?

Обичам всякаква хубава музика, без да се ограничавам в определен стил.

 

Какво четете и гледате в последно време?

Напоследък чета книги за личностно развитие, а намирам време само да погледам футбол, футбол и пак футбол.

 

Вашият футболен отбор и футболист? Меси или Роналдо?

Любимият ми отбор е Ювентус, а от футболистите – Джиджи Буфон. Винаги съм харесвал Алесандро Дел Пиеро, но той вече се пенсионира.

 

Ако трябва да кажете три неща за себе си, с които бихте искали да ме впечатлите, кои ще са те?

За най-ценни качества смятам лоялността, любопитството си и това, че съм луд по спорта.

 

Какво Ви прави добро впечатление в България? А кое лошо?

Аз се фокусирам върху доброто. За мен доброто в България са хората, които са готини и отворени; начина им на общуване, на живот и откритостта им ми правят много добро впечатление. От нещата харесвам българската ракия.

 

Кое отличава един добър мениджър от един посредствен? Дайте пример за успешен мениджър.

Един добър мениджър се интересува искрено от хората в екипа си. Този, който пренебрегва това и само раздава задачи, според мен е посредствен. Моят пример за добър мениджър е Даниел О‘Дей, нашият главен изпълнителен директор на цялата фармацевтична дивизия на групата Рош.

 

Кое е най-голямото удовлетворение в работата на един ментор като Вас?

Най-голямата награда за мен е да виждам как хората израстват пред очите ти, имат успехи и се развиват.

Каква трябва да е според Вас професионалната квалификация на един ръководител на фармацевтична компания като Рош? Лекар, икономист или с друга хуманитарна професия?

Ако искаш да си начело на компания като Рош, трябва да си лидер, да водиш и развиваш хората, да ги подкрепяш постоянно, да им даваш правото да взимат решения и да поемат осмислени рискове. Ако правиш тези неща, професията според мен няма значение.

 

Какво е Рош за Вас?

За мен Рош е Компанията с главно К, това си личи и по факта, че това е единствената компания, в която работя вече 16 години. Най-напред защото ние смело оставаме посветени на търсене на абсолютно нови и различни методи на лечение на заболявания, които са тежки и социално значими. Следваме науката и благодарение на това успяваме да открием и разработим лекарствата си. Радвам се и защото през последната година пак сме фармацевтичната компания, която е инвестирала най-много в нови разработки от всички останали в нашата индустрия. Това ни нарежда на 5-о място сред всички компании в света изобщо. Преди нас са само Фолксваген, Самсунг, Интел и Майкрософт. Имаме над 70 нови молекули в етап на разработка.

За мен специално Рош е и място за израстване – лично и професионално. Тук се чувствам ценен, уважавам хората от екипа си и заедно с тях преодоляваме много предизвикателства. Най-хубавото е, че живея с удовлетворението чрез работата си да помагам на много хора.

 

Какви са новините, които искате да споделите с българските пулмолози?

Бих искал най-вече да споделя своето въодушевление, че Рош заедно с пулмолозите вече има възможност да помага на пациенти с идиопатична белодробна фиброза.

 

Ако трябва да кажете едно изречение на българите, кое е то?

Чудесни сте, гледайте на нещата по-позитивно, отколкото негативно.


 

Вашият коментар