Aнасонови деривати при грип

Брой № 4(8) / декември 2009, Медицина на съня

 

 

Безспорно най-горещата тема днес е грипният вирус А/H1N1/ и вариантите за поведение при диагностициране на инфекция. Еефективното за момента лечение е инхибиторът на невраминидазата озелтамивир фосфат, чийто изходен материал е шикимовата киселина, извлечена от звездния анасон (Illicium verum). Много от пациентите виждат в него единственото средство, което може да ги вдигне на крака, но експертите предупреждават, че неконтролируемият прием на антивирусни препарати е опасен и може да доведе до развитие на резистентност към животоспасяващото лекарство. Наред с антивирусните медикаменти за облекчаване на симптомите при грип се приемат антипиретици и високи дози витамин С. За повлияване на кашлицата е ефективен Mucoplant Anisol®. Лекарственият про­дукт е от групата на мукокинетиците и също съдържа деривати на анасона. Комбинацията от добра поносимост, редки странични ефекти и отличен профил на сигурност правят Mucoplant Anisol® особено подходящ за продължителен прием при остра и хронична кашлица, включително и за диабетици, тъй като не съдържа захар. Всяка капсула съдържа 100 mg стандартизирано масло от анасон, което сред етеричните масла е известно с най-високия отхрач­ващ потенциал и благотворно действие върху гастро-интестиналния тракт.

Комбинация от ефекти на Mucoplant Anisol®

Секретолитичен – Mucoplant Anisol® влияе върху вискозитета на бронхиалния секрет, като стимули­ра серозните жлези в бронхиалната лигавица. Секре­тът се втечнява и  лесно се транспортира и отстранява.

Секретомоторен - Mucoplant Anisol® спомага за бързото пренасяне на секрета от горни и долни дихателни пътища към ларинкса чрез стимулиране на цилиарната функция.

Антисептичен и бактерициден – Фенолният коефициент е еталон за бактерицидно действие на дадена субстанция. Ако коефициентът за бактерицидност на фенола е 1, установено е, че маслото от анасон има коефициент 0,4. По този начин то оказва известно профилактично и лечебно действие при вторични бактериални инфекции.

Спазмолитичен ефект


 

Вашият коментар