Абсурди и таланти

Или защо тези, които сричат, лъжат и крадат, управ­ляват онези, които създават знания, поезия, театър, музика?

 

Timeo hominem uniuslibri.

(Пази се от човек, прочел една книга.)

 

Един журналист отвори уличната врата на „подземието“ и влезе в него – там покрай топлите тръбите живееха няколко бездомни хора.

-         За какво мечтаеш? – запита журналистът един  от тях.

-         Да умра– отговори човекът.

Това е най-тъжната човешка мечта, на която 2014-та бе свидетел.

След това Годината продължи да е потопена в бедност, неграмотност, инфаркти, инсулти, наводнения, побоища, убийства, коалиционно правителство и площадни протести. Оплете се в протестната мрежа, предсрочно избра 240 депутати и 18 евродепутати. И всеки от тях започна да получава много по-голяма заплата от тази на образованите хора – учители, лекари, учени, артисти, поети, писатели, архитекти, инженери, на които, ако се предоставят възможности за реализация, могат да осигурят по-добър стандарт на живот на хората и обществото.

Тогава, спомняйки си „1984“ на Джордж Оруел, Годината запита докога невежеството ще продължава бъде сила? Спомни си и „Няма нищо по-опасно от действеното невежество”, написано от Гьоте.Така също и за онзи възрастен човек в една селска кръчма, който на въпрос на журналист „Какви СА българските политици?”, отговори: „Простаци!”

Така Годината достигна до логичния извод, че именно това е една от причините за бедността, неграмотността, инфарктите, инсултите, наводненията, побоищата, убийствата…

Все пак Годината видя българи, устремени към висините на своите професии: Теодосий Теодосиев – българският бог на таланти, които печелят златни медали и след това учат и работят в престижни университети в САЩ – Петко Динев, Павлин Савов и Ангел Шерлетов, в Кеймбридж, Англия – Катерина Найденова, в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН) край Женева – Елена Георгиева.

Д-р Павел Табаков – неврохирург във Вроцлав, Полша – направи уникална трансплантация на обонятелни нерви на пациент с травматично прекъснати гръбначномозъчни нерви – и пациентът проходи. Доцент Венелин Герганов прави най-сложните операции на мозъчни тумори в Международния институт по невронаука в Хановер, известен по света накратко като „Мозъкът“. Във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури, доцент Владимир Кефалов откри нови фоторецепторни клетки на ретината. Маестро Йордан Камджалов дирижира оркестъра на Оперния театър и Филхармонията в Хайделберг. Сопраното Соня Йончева подписа дългосрочен договор със Sony Classical, компанията, записваща водещи музиканти в света. Стефани Станчева – доктор по икономика в Масачузетския институт по технология – работи със световноизвестни икономисти, които търсят пътища за преодоляване на  неолибералното финансово неравенство на хората. В интервю на българския журналист, тя каза, че рецептата за възход на България е намаляване на корупцията и „подобряване на образователната система от първи клас до матурата“. Борис Христов – поет-емигрант в Страната на самотата – написа „Книга на мълчанието. Book of silence”. Романът „Възвишение“ на бургазлията Милен Русков бе удостоен с най-голямата литературна награда в Брюксел. Димитър Бербатов – Кавалер на интелигентните голове – продължава да бележи и в „Монако“. Енчо Керязов еквилибрира под купола на световните циркове и печели най-големите награди. Атанас Скатов – неговият дух и труд изкачиха седем от най-високите върхове на Земята…

Здравейте, български таланти, ембриони на българската надежда! Благодарение на вас през 2015-та много българи ще мечтаят „Да живея!“ Ще е нужна обаче появата на Homo Bulgaricusex machinа*и в българската политика – да даде pro bono „publico-тон”, хорът може би е готов да запее. Като хората, които помагат на Тео за построяването на Фабрика за таланти в Казанлък. Като Фондацията на Димитър Бербатов и Фондацията на Енчо Керязов.

Време е и някой български бизнесмен да бъде Homo Bulgaricusex machinа и да създаде университет, друг бизнесмен – Научен център по сърдечно-метаболитни болести. Защото по неграмотност и по смъртност от инфаркти и инсулти сме една от водещите страни в света.**

Така – чрез образование, наука и филантропия – ще престанем да се въртим в порочния кръг на абсурдите. И от Българе, българе… Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голям агрешка в живота (описано във „Възвишение“), някой друг Милен ще напише книга и ще я озаглави „Щастието да си българин“.

 

Д-р ГеоргиЧалдъков

_____________________________________________________________________

*Перифраза на Deus ex machina (Бог от машина) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от Бог, спуснат от машина.

** През 2014-та семейството David и Barbara Roux дариха 10 милиона щатски долара на Jackson Laboratory, разположена в три щата на САЩ – една от най-големите научни лаборатории в света за генетични изследвания на болести. С тези милиони се изгради  Център по геномика и компютърна биология, носещ името на фамилията на дарителите (the Roux Family Center for Genomics and Computational Biology). И сега прочетете това, което все още никой български политик и бизнесмен не е изрекъл така интелигентно: „Забележителните научни постижения на Jackson Laboratory промениха разбирането за механизмите на болестите и търсенето на персонализирано и прецизно лечение. Ние сме привилегировани да подкрепим тези научни изследвания“ – каза David Roux.

 


 

Вашият коментар